x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR "oţeleşte" dobânda de referinţă cu 1%

BNR "oţeleşte" dobânda de referinţă cu 1%

04 Feb 2008   •   00:00

13:15 Banca Naţională a României a majorat luni, 4 februarie, dobânda de politică monetară de la 8% la 9%. În acelaşi timp, Banca Centrală a decis adoptarea unor măsuri prudenţiale suplimentare, cum ar fi majorarea provizioanelor la creditele în valută, destinate debitorilor expuşi la riscul valutar.



Banca Naţională a României a majorat luni, 4 februarie, dobânda de politică monetară de la 8% la 9%. În acelaşi timp, Banca Centrală a decis adoptarea unor măsuri prudenţiale suplimentare, cum ar fi majorarea provizioanelor la creditele în valută, destinate debitorilor expuşi la riscul valutar.

Din luna octombrie a lui 2007 până acum, BNR a majorat de două ori dobânda de politică monetară, aceasta fiind cea de-a treia. Din toamna anului trecut, dobânda a crescut până acum cu 2%.

Consiliul de Administraţie al BNR a mai decis să menţină nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Recent guvernatorul BNR a declarat că Banca Centrală va lua măsurile necesare pentru menţinerea inflaţiei în banda de variaţie stabilită pentru acest an. "Noi ne batem cu săbii de oţel pentru inflaţie. O să luăm măsurile necesare. Acestea nu sunt plăcute. Uneori sunt resimţite ca restricţii majore", a afirmat Isărescu. El a arătat că există o serie de factori, fie externi, precum creşterea preţului petrolului, fie interni, precum seceta, asupra cărora banca centrală nu are control. "Rolul nostru nu este să oprim evoluţia preţurilor. Banca Naţională, după ce încasează şocurile, încearcă să limiteze efectele în plan secund", a spus Isărescu.

BNR a stabilit, pentru acest an, o ţintă de inflaţie de 3,8%, plus/minus un punct procentual. în 2007, obiectivul a fost o creştere a preţurilor cu 4%, însă inflaţia s-a oprit la finele anului la 6,57%, unul dintre determinanţi fiind creşterea preţurilor la alimente.


×
Subiecte în articol: economic