Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%, a declarat, într-o conferinţă cu ocazia prezentării Raportului asupra inflaţiei, Mugur Isărescu.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României a menţionat că rata anuală a inflaţiei în trimestrul al treilea a depăşit temporar limita superioară a intervalului ţintit, de 3%, plus minus 1%.
"În schimb, dacă rata anuală a inflaţiei este calculată pe bază medie, observăm mişcări care sunt mult mai line. Măsurată în acest fel inflaţia s-a menţinut în ţintă. Adevărul este că noi ţintim rata anuală, nu rata medie anuală. Rata anuală este fluctuantă. Pe plan internaţional, de exemplu în ceea ce priveşte aderarea la zona euro, rata medie anuală este luată în considerare", a spus Isărescu, potrivit Agerpres.
Printre motivele creşterii inflaţiei, Isărescu a menţionat: şocul advers de ofertă agricolă pe plan intern şi internaţional, cu efect preponderent asupra preţurilor materiilor prime vegetale, efect de bază nefavorabil pe componenta LFO, menţionat deja în ediţiile anterioare ale Raportului asupra inflaţiei; deprecierea nominală a leului faţă de euro; ajustările aplicate unor preţuri administrate; trendul ascendent al cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului.
Rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,33% în luna septembrie 2012, de la 3,88%, nivel înregistrat în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În septembrie, preţurile au crescut cu 1,18% faţă de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% procente şi a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preţurile serviciilor au crescut în septembrie cu 0,41%. Rata medie lunară a inflaţiei în primele nouă luni luni a fost de 0,4%, faţă de nivelul de 0,2% consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (octombrie 2011 - septembrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2010 - septembrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,1%.
În luna august BNR a anunţat că a menţinut la 3,2% proiecţia de inflaţie pentru anul 2012 şi la 3% pentru anul 2013. Ţinta de inflaţie a BNR este de 3% în 2012 şi de 2,5% în 2013.
România a avut cea mai mare creştere de preţuri la alimente din UE, în trimestrul III din 2012
Mugur Isărescu a afirmat că România a avut cele mai mari creşteri de preţuri la alimente din Uniunea Europeană, în trimestrul III din 2012, respectiv de 33%, din acest punct de vedere indicii preţurilor fiind cu 5% peste cei din Bulgaria.
"În privinţa evoluţiilor eterogene ale preţurilor alimentelor în Uniunea Europeană. România a avut creşteri semnificative în T3 din 2012. Dacă dăm la o parte două ţări, unde au avut loc creşteri de TVA (Ungaria şi Cehia), creşterile de preţuri alimentare sunt cele mai mari. Poate Polonia a avut o creştere mai mare, anul trecut, la acest capitol. Acest lucru este atribuit evoluţiei preţurile din acest an, iar impactul asupra indicelui preţurilor de consum este destul de mare. Avem ponderea de creştere de 33% a preţurilor de consum, ceea mai înaltă din Uniune. Intenţia noastră este să mişcăm privirea spre media anuală inflaţiei pentru a nu fi influenţaţi. La 33% creşteri, ponderea alimentelor în indicele preţurilor de consum este mai mare decât în Bulgaria, unde este 26%. Cu toate acestea, nu cred că avem o structură de consum diferită faţă de Bulgaria", a afirmat Isărescu.
Guvernatorul BNR a apreciat, totodată, că, în România, factorul legume-fructe a avut variaţii enorme de preţuri, fapt care a influenţat inflaţia în sens negativ.
"Factorul legume-fructe, care a avut asemenea variaţii, ne-a dus la o inflaţie mai mică, de 2%, în mai şi iunie, iar presa şi analiştii ne solicita să coborâm dobânda. Acum aceleaşi legume şi fructe cu variaţii enorme, a condus la o inflaţie de peste 5%. Probabil că aceiaşi analişti ne solicită acum să majorăm dobânda. Pentru legume, fructe, ouă, din anul trecut şi până luna mai anul acesta, efectul a fost negativ, în sensul că preţurile au scăzut, deci preţurile volatile au contribuit la scăderea inflaţiei, dar după aceea creşterea de preţuri a fost semnificativă. În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, avem o evoluţie pozitivă în ultimele mai mult de 16 luni, iar alimentele procesate au creşteri de preţ rezonabile şi inflaţia CORE2 ajustat s-a menţinut undeva sub 3%, în ultimele 16 luni. Ţiţeiul a contribuit cu un puseu de creştere, dar şi aici cotaţiile la termen nu sunt îngrijorătoare. Ar fi mai degrabă o perioadă de relativă stabilitate", a mai spus Isărescu.