x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR reduce din nou dobanzile

BNR reduce din nou dobanzile

03 Noi 2004   •   00:00

DECIZIE - Banca centrala vrea credite mai ieftine

Banca Nationala a Romaniei a redus din nou dobanda de interventie si a luat decizia de a limita interventiile pe piata valutara.
VALI BLANARU

Click pentru a mari imaginea
RECORD. Guvernatorul Mugur Isarescu a redus de cinci ori dobanda de interventie in acest an. Acesta este efectul scaderii inflatiei de la 14,1% la finele lui 2003, sub 10% la sfarsitul lui 2004
Banca Centrala a decis sa reduca dobanda de interventie cu 0,5 puncte, pana la 18,25% pe an, avand in vedere reducerea ratei inflatiei de la 14,1% la sfarsitul anului trecut la 11,1% la finele lunii septembrie, se arata intr-un comunicat al institutiei. Astfel, cuantumul reducerii dobanzii de interventie din perioada iunie-octombrie a ajuns la 3 puncte procentuale, iar rata dobanzii a atins nivelul inregistrat la sfarsitul anului precedent, se precizeaza in comunicat. Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. Este de asteptat ca decizia BNR sa fie preluata de bancile comerciale care ar trebui sa reduca dobanzile la credite.

TREPTAT. Aceasta este a cincea reducere a ratei dobanzii de interventie din acest an. In luna iunie, dobanda a coborat de la 20,75% la 20,25%, iar in luna iulie cu inca 0,75 puncte. In luna august au fost realizate doua diminuari, cu cate 0,75 si, respectiv, 0,5 puncte.

Banca Nationala si-a reafirmat hotararea de a pastra conduita prudenta a politicii monetare in perioada urmatoare, pentru atingerea obiectivelor de reducere a inflatiei si pentru a compensa tendinta anticipata de crestere a tuturor componentelor cererii agregate - consumul public si privat, formarea bruta de capital si exportul.

DECIZIE. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa promoveze o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al monedei nationale prin limitarea interventiilor bancii centrale pe piata valutara, precum si sa renunte la anuntarea marjei prognozate de apreciere reala a leului. Masura de renuntare la anuntul privind aprecierea reala invalideaza orice anticipare privind o iminenta depreciere a monedei nationale ca urmare a interventiilor BNR.

In acelasi timp, flexibilitatea mai mare a cursului este complementara trecerii la noul cadru al politicii monetare de tintire a inflatiei si a etapelor urmatoare de liberalizare a contului de capital.

EXPLICATII. "O asemenea optiune este justificata de manifestarea unor presiuni inflationiste cauzate si de majorarea substantiala a pretului titeiului pe plan mondial. Aprecierea mai mare a cursului de schimb al leului isi gaseste fundamentul in cresterea productivitatii muncii in industrie si in tendintele pozitive de imbunatatire a structurii exporturilor", se spune in comunicat.

Conform datelor bancii, investitiile straine directe si de portofoliu, incasarile din privatizare, transferurile curente si celelalte intrari de capital s-au majorat semnificativ in primele noua luni ale anului.
REZERVA
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in luna octombrie cu 204,3 milioane euro, in principal in urma cumpararilor din piata valutara, ajungand la un nivel de 9,95 miliarde euro. La majorarea rezervei au contribuit, pe langa cumpararile in valoare de 218,1 milioane euro efectuate de BNR pe piata valutara, si veniturile de 25,1 milioane de euro obtinute de banca centrala din administrarea sumelor in valuta. In luna octombrie, banca centrala a platit 19,6 milioane euro in contul datoriei publice externe si a celei garantate de Ministerul Finantelor. Rezerva de aur s-a mentinut la 105,1 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a redus la 1,129 miliarde euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) sa se situeze la peste 11 miliarde euro.
×
Subiecte în articol: economic