x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR reduce dobânzile la lei

BNR reduce dobânzile la lei

de Vali Blanaru    |    30 Sep 2014   •   18:42
BNR reduce dobânzile la lei
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Isărescu pledează pentru conversia creditelor la cursul zilei sau pe bază de negociere între client şi bancă
Banca Naţională a dat un nou semnal băncilor să reia creditarea în moneda naţională. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa de politică monetară de ieri să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an.

Aceasta este a doua reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în august, când Banca Naţională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%.

O altă decizie a BNR este reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, concomitent cu menţinerea celor la valută la nivelul de 16%, se arată într-un comunicat al băncii centrale. Măsura a putut fi luată deoarece rata inflaţiei s-a menţinut sub prognozele BNR datorită evoluţiei preţurilor produselor agro-alimentare precum şi a inflaţiei reduse din zona euro.

Cine plăteşte pentru conversia creditelor?

Prezent la o conferinţă de presă unde a prezentat deciziile CA, guvernatorul Mugur Isărescu s-a pronunţat şi în cazul conversiei creditelor în franci elveţieni. Problema a devenit presantă pentru sistemul bancar deoarece două proiecte de acte normative privind conversia creditelor la cursul din ziua încheierii contractelor se află în prezent în Parlament în diverse stadii de aprobare.

“Conversia creditelor din valută în lei trebuie făcută pe bază de negociere între părţile contractante, pentru că, în cazul în care se decide, la nivel legislativ, să se realizeze la cursul din momentul contractării creditului, trebuie să se stabilească şi cine suportă pierderile – bugetul, un fond de garantare sau clienţii din depozitele lor, a declarat  guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

“Conversia se poate face şi în prezent, pe bază voluntară, la cursul din ziua în care se face conversia. Dacă cineva doreşte să se facă la curs istoric trebuie să se stabilească şi cine acoperă diferenţa, dacă se acoperă de la buget, dintr-un fond de garantare, din depozitele clienţilor, Doamne Fereşte!!”, a spus Isărescu.

El a continuat lecţia de economie: “Ce înseamnă o banca? Banca înseamnă un bilanţ care are pe o parte capital plus depozite iar pe partea cealaltă are nişte active-creditele. Dacă valoarea creditului se micşorează înseamnă că trebuie să tai de dincolo- din capital sau din depozitele clienţilor, ca altă soluţie nu ai. Băncile multiplică banii din depozitele pe care le au. Le-ai afectat depozitele, trebuie să găseasca o sursă de acoperire. Dacă sursa de acoperire este capitalul lor, în momentul imediat următor vine Direcţia de Supraveghere şi solicită acţionarilor să majoreze capitalul”, a subliniat guvernatorul BNR.

În opinia sa, conversia la un alt curs decât cursul momentului trebuie realizată pe bază de negociere, pentru că este vorba despre un contract care s-a încheiat între două părţi în conştienţă totală, şi cel care a dat creditul şi cel care l-a luat. BNR nu a prezentat până acum nicio analiză privind impactul conversiei celor peste 50.000 de credite în franci elveţieni asupra sistemului bancar.

×