x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR spune că salariul minim net nu poate trece de 300 de euro

BNR spune că salariul minim net nu poate trece de 300 de euro

de Daniela Ivan    |    13 Noi 2017   •   10:55
BNR spune că salariul minim net nu poate trece de 300 de euro
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Economia românească poate suporta un salariu minim net de circa 300 de euro, dar creşterea acestuia peste acest nivel ar trebui să ia, deocamdată, o pauză, consideră Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR). Asta înseamnă că salariul minim net poate creşte până la 1.380 de lei, la un curs de 4,6 lei pentru un euro.

 

Salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, din prima zi a anului 2018, conform unui proiect de hotărâre a Guvern. Cum această sumă include şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, salariul minim net pe care-l ia angajatul în mână va creşte de la 1.065 de lei la 1.162 de lei. Deci Guvernul ar mai putea creşte salariul minim net cu încă 200 de lei, fără ca economia să fie afectată.

 

"Un salariu minim net de circa 300 euro pe luna este, probabil, sustenabil pentru economia României şi contribuie la diminuarea decalajului dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci români...” Valentin Lazea, economist-şef BNR

Lazea a explicat de ce depăşirea acestui prag ar fi o problemă. Există multe domenii de activitatea unde creşterea peste cei 300 de euro ar putea fi de nesuportat din cauza productivităţii reduse. În plus, pentru tinerii insuficient calificaţi şi pentru şomeri, creşterea peste această valoare a salariului minim ar putea reprezenta o barieră la intrarea pe piaţa muncii. Şi, nu în ultimul rînd, un nivel prea ridicat al salariului minim ar împinge angajatorii spre evaziune fiscală, mai ales că şi acum multe plăţi se fac suplimentar, netransparent, pentru a evita plata taxelor şi a impozitelor.

Efectele supraîncălzirii

În ceea ce priveşte creşterea economiei României peste potenţial, economistul-şef al BNR susţine că deja se văd efectele supraîncălzirii: "România are al treilea cel mai mare deficit bugetar din UE, după Franţa şi Spania, precum şi al treilea cel mai mare deficit extern, de cont curent, după Marea Britanie şi Cipru". În plus, începând din ianuarie 2018, când se vor disipa efectele reducerii TVA, România va avea şi una dintre cele mai mari inflaţii din UE, a precizat Lazea.

 

Creşterea economică pe consum nu poate duce la majorarea salariilor. Românii cumpără mărfuri alimentare şi nealimentare care vin din import şi prea puţin pe cele produse în ţară

×