x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR tinteste preturi stabile

BNR tinteste preturi stabile

de Adrian Mihai    |    16 Aug 2005   •   00:00
BNR tinteste preturi stabile

Anul acesta, BNR a fixat o tinta de inflatie de 7,5%. Incepand de ieri, stabilitatea preturilor a devenit obiectivul numarul unu al bancii centrale, politicile monetare fiind folosite pentru atingerea acestui scop.

Avem "sansa" sa ne incadram intr-o inflatie de 7,5%, a anuntat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. De asemenea, el a avertizat asupra unui exces de valuta si a anuntat ca, la nevoie, vor fi luate masuri suplimentare de limitare a creditelor in valuta.

Daca TVA nu se va mari, tinta de inflatie in 2006 va fi de 5%, a anuntat ieri Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia prezentarii primului raport asupra inflatiei. In cazul in care taxa va creste cu trei puncte procentuale, estimarea inflatiei se va ridica la 6,5%. Cresterea inflatiei nu va atrage una tot de trei procente, deoarece se preconizeaza ca, din cauza cresterii preturilor, se va inregistra o scadere a cererii. Pentru anul acesta, tinta de inflatie este de 7,5%, cu o marja de + sau - 1%. Initial, la inceputul anului, estimarea inflatiei era de 7%.

PROGNOZE. Atingerea tintei este insa conditionata de controlul cererilor agregate si de controlul intrarilor de capital. "Cererea agregata a fost excesiva si a contribuit, cel putin partial, la oprirea dezinflatiei si depasirea obiectivului pe care ni-l stabilisem la inceputul anului, de 7%", a aratat Isarescu. Cresterea preturilor administrate la utilitati (energie, gaze, accizele la produse petroliere) a fost o alta cauza a depasirii tintei initiale. "Mesajul nostru este clar: atingerea obiectivului pentru acest an si a celui pentru anul urmator inseamna evitarea pe toate caile a oricaror stimulente suplimentare legate de cerere", a precizat Isarescu. Din acest punct de vedere, trebuie sa ne asteptam la opozitia BNR la cresterile de salarii si in general cam la tot ce inseamna venit provenit din alta sursa decat munca interna. In privinta controlului intrarilor de capital, Isarescu face distinctie intre banii veniti pe termen scurt si investitiile directe. Daca investitiile directe sunt bine venite, deoarece aduc sporuri de productivitate, intrarile de capitaluri pe termen scurt sunt deja excesive, considera Isarescu. Astfel, in ultimele 12-14 luni, datoria sectorului privat a crescut cu cinci miliarde de euro.

TINTIREA INFLATIEI. In atingerea obiectivului de inflatie, Banca Nationala va utiliza toate instrumentele de politica monetara. "Restrictionarea politicii monetare nu inseamna numai majorarea dobanzii", a intarit Isarescu. Tintirea inflatiei este facuta impreuna cu Guvernul. "Toate politicile trebuie sa contribuie la acest lucru", a subliniat guvernatorul bancii centrale. "BNR isi asuma rolul ca, daca alte politici deviaza de la aceasta cura de restrictie, sa restrictioneze suplimentar politica monetara", a avertizat el.

VALUTA RESTRICTIONATA. BNR are in vedere masuri suplimentare de limitare a creditului in valuta, cum ar fi majorarea rezervelor minime obligatorii sau noi cerinte de prudentialitate, a declarat luni guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. In acest fel sunt impuscati doi iepuri. Se limiteaza cresterea ofertei de valuta si implicit intarirea leului, precum si obtinerea unei scaderi a cererii de consum. Motorul economiei este deja foarte turat. Daca vrem sa crestem sanatos, nu turam motorul, ci ne luam unul mai mare", a spus Isarescu. Nu mai avem nevoie de alte stimulente pentru investitii, crede guvernatorul.

CALENDAR
Tintirea inflatiei reprezinta faptul ca Banca Nationala a Romaniei si-a fixat stabilitatea preturilor ca obiectiv fundamental. In atingerea obiectivului, banca va utiliza toate instrumentele politicii monetare. Tintirea inflatiei se face in prezent cu sase trimestre inainte, perioada ce va creste la opt trimestre, pana in iarna. Pregatita de mai multa vreme, tintirea inflatiei a fost decisa in sedinta de la 8 august si implementata in saptamana 8-15 august. Procesul se va prelungi si in lunile urmatoare. Urmatorul raport asupra inflatiei va fi prezentat in luna noiembrie.

EURO
Explicatia intaririi leului a dat-o ieri Mugur Isarescu. "Suntem practic in situatia unei inundatii de capitaluri straine si ea trebuie sa fie tratata ca atare", a afirmat ieri guvernatorul. "Intrarile de capitaluri pe termen scurt sunt deja excesive, iar mesajul Bancii Nationale a Romaniei catre ele este clar: nu le validam calculele de profit si nu le acomodam operatiunile", a precizat guvernatorul.

Declaratia este sustinuta de deprecierea din ultimele zile a leului, la care Banca Nationala a pus umarul din plin.
×
Subiecte în articol: isărescu economic inflaţiei guvernatorul