x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc cere oamenilor de afaceri să-i trimită la cabinet dovezi de licitaţii trucate

Boc cere oamenilor de afaceri să-i trimită la cabinet dovezi de licitaţii trucate

02 Feb 2010   •   00:00

Premierul Emil Boc aşteaptă la cabinet dovezi de licitaţii trucate pentru proiecte finanţate din fonduri comunitare şi a avertizat din nou că va demite persoanele din conducerea autorităţilor de management care favorizează anumite firme.

Atenţionarea a fost transmisă la finalul reuniunii de marţi a comitetului interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare.

"Am avut o discuţie foarte dură şi tăioasă, în care am atenţionat că toţi cei care vor mai schimba regulile de atribuire a contractelor finanţate din bani europeni vor fi demişi şi sancţionaţi ca atare. Orice dovadă să fie adresată direct la cabinetul primului-ministru", a spus Boc.

El a precizat că în maximum zece zile vor fi stabilite regulile de acordare a garanţiilor de stat pentru autorităţile locale care cofinanţează proiecte cu fonduri comunitare şi că va inspecta personal modul în care autorităţile de management soluţionează dosarele depuse pentru astfel de proiecte.

Săptămâna trecută, după o discuţie cu sindicatele şi patronatele, premierul Boc a avertizat că va demite conducerea autorităţilor de management care organizează licitaţii pentru proiecte finanţate din fonduri UE, dar în cazul cărora se dovedeşte că schimbă modalitatea de evaluare a ofertelor după stabilirea criteriilor de licitaţie, pentru a favoriza anumite firme.

El a arătat că există foarte multe nemulţumiri legate de anumite proceduri de achiziţii publice şi gestionare a fondurilor europene de către structuri guvernamentale, în care "regulile sunt schimbate în timpul jocului".

Ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti i-au reclamat premierului Emil Boc, în urmă cu aproximativ o săptămână, că firme străine prezente în România acuză tergiversarea deciziilor în justiţie şi schimbarea abuzivă a câştigătorului unei licitaţii, prin anularea nejustificată a procedurii, solicitând rezolvarea problemelor, au declarat atunci, agenţiei MEDIAFAX, surse diplomatice.

"Bazat pe informaţiile primite din partea companiilor străine, ambasadorii au reclamat că durata proceselor comerciale este prea mare, iar numeroase licitaţii sunt anulate nejustificat, cu schimbarea câştigătorului", au arătat sursele citate.

Potrivit acestora, premierul i-a informat că Guvernul intenţionează să modifice din nou legislaţia achiziţiilor publice, pentru a simplifica şi clarifica procedurile de licitaţie.

Şeful Guvernului a explicat totodată că reforma justiţţiei urmăreşte şi reducerea duratei aferente proceselor.

Surse ministeriale au declarat recent agenţiei MEDIAFAX că Guvernul intenţionează să modifice din nou legislaţia achiziţiilor publice, pentru a simplifica procedurile de absorbţie a fondurilor comunitare, prin introducerea unor reguli clare de verificare a licitaţiilor, care să elimine suprapunerea de atribuţii între instituţii sesizată până în prezent.

Potrivit acestora, o astfel de suprapunere are loc în cazul procedurilor de achiziţii publice, care sunt verificate atât de instituţia autorizată în acest sens, respectiv Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, cât şi de către autorităţile de management pentru programele sectoriale.

Legislaţia achiziţiilor publice a fost modificată de două ori în decursul anului trecut, în consultare cu experţii Comisiei Europene, pentru simplificarea procedurilor de licitaţie.


×