Premierul Emil Boc a afirmat, marţi, la Ploieşti că Guvernul are suficiente resurse financiare pentru a colecta cel puţin 60.000 de maşini uzate în cursul acestui an, iar dacă va fi nevoie de suplimentarea fondurilor pentru "Programul Rabla" Executivul va putea face acest lucru.
Prezent la Ploieşti, unde a vizitat Remat Holding, firma unde sunt colectate autovehiculele în cadrul "Programului Rabla", premierul Emil Boc a ţinut să transmită ceea ce a numit "un mesaj foarte clar", respectiv că Guvernul dispune de suficiente fonduri pentru colectarea unui număr de 60.000 de maşini prin "Programul Rabla", iar dacă va fi nevoie fondurile vor putea fi suplimentate, transmite corespondentul Mediafax.
Boc a discutat cu oamenii aflaţi în curtea Remat pentru a-şi preda maşinile uzate contra cupoanelor din programul de reînnoire a parcului auto, premierul recomandându-le acestora să fie atenţi ca, în cazul în care cumpără cupoane în cadrul acestui program, acestea să nu fie falsificate şi să fie însoţite şi de celelalte documente care sunt obligatorii.
Emil Boc a asistat, de asemenea, la procesul de compactare a unui autoturism în cadrul "Programului Rabla".
La rândul său, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a afirmat că de la relansarea programului au fost colectate 15.950 de rable, în condiţiile în care Guvernul a tipărit 40.000 de cupoane şi a predat către Remat, până acum, 32.600 de cupoane.
Premierul Emil Boc a ajuns în curtea sediului Remat Holding din Ploieşti la volanul unui autoturism Dacia Logan, iar când a coborât din maşină a spus că vrea să le arate românilor ce se poate cumpăra prin "Programul Rabla".
"Programul Rabla" a început în 18 februarie, după ce Guvernul a relansat campania de casare a maşinilor vechi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, afirmând că acest program a fost modificat, astfel că un proprietar poate casa mai multe maşini.
Prima de casare rămâne la 3.800 de lei, iar Guvernul speră să scoată din uz între 50.000 şi 60.000 de rable.
În 2009 au fost scoase din uz puţin peste 32.000 de maşini mai vechi de zece ani, reprezentând circa două treimi din numărul total al autovehiculelor pentru înlocuirea cărora statul şi-a propus să aloce fonduri.
În vară, "Programul Rabla" a fost extins de Guvern prin asigurarea unui număr nelimitat de autoturisme care pot fi casate pentru persoane fizice şi includerea autoutilitarelor în categoria vehiculelor care pot fi achiziţionate.
Persoanele fizice şi firmele vor primi câte trei tichete valorice, transmisibile, în valoare individuală de 3.800 lei, pentru fiecare maşină casată.
Dacă în cazul persoanelor fizice nu există o limită superioară a numărului de vouchere, în cazul firmelor a fost impus un plafon în valoare de până la 200.000 de euro pe an.
Pentru acest program au fost alocate, în 2010, fonduri totale de 228 milioane lei, bani din care statul va subvenţiona parţial achiziţia a 60.000 de maşini noi, odată cu operaţiunile de casare a unui număr similar de autoturisme mai vechi de zece ani.
Citește pe Antena3.ro