x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc: INS arată că avem creştere economică

Boc: INS arată că avem creştere economică

27 Aug 2010   •   00:00

Premierul Emil Boc a declarat azi că cifrele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în trimestrul doi România a avut creştere economică şi că situaţia ar fi fost şi mai bună dacă nu erau inundaţii şi decizia Curţii Constituţionale. La finalul întâlnirii pe care a avut-o, azi, la Ministerul Muncii, cu reprezentaţii patronatelor, Boc a fost întrebat de jurnalişti dacă România a înregistrat în trimestrul doi o creştere economică, potrivit Mediafax.



"Invit să ne uităm la cifrele oficiale prezentate de Institutul Naţional de Statistică. Acest institut ne-a arătat că în trimestrul doi am avut o creştere economică pentru prima dată în raport cu ultimele trimestre. Este un prim semn şi vom vedea dacă el se va confirma şi în perioada următoare. Producţia industrială am văzut că este în creştere şi cunoaşte una dintre cele mai bune rate din UE. Sunt câteva semne. Eu sunt însă un optimist moderat şi aştept şi datele viitoare", a răspuns Emil Boc.

În opinia premierului, creşterea economică se datorează măsurilor de restructurare şi reformare a statului luate de Guvern.

"Din perspectiva cheltuielilor bugetare, analiza pe şapte luni ne arată că, potrivit cu ceea ce ne-am angajat, cheltuielile cu personalul sunt în scădere, cu asistenţa socială, la fel, numărul posturilor din sectorul bugetar este în scădere, veniturile au început să crească puţin la bugetul de stat, potrivit execuţiei afişate pe site-ul Ministerului Finanţelor, cheltuielile materiale sunt şi ele reduse, cu menţiunea că la nivel local încă, din nefericire, sunt în creştere, deci sunt semne că programul de restructurare şi de reformă a statului pe care l-am demarat începe să-şi atingă obiectivele", a spus Emil Boc.

Şeful Executivului a afirmat că, anul viitor, potrivit analizelor CE şi FMI, se preconizează o creştere între 1,5% şi 2%.
Totodată, premierul a subliniat că situaţia economică era şi mai bună dacă anumiţi factori, independenţi de voinţa Guvernului, nu ar fi avut o influenţă negativă.

"Dacă n-ar fi fost problemele legate de inundaţii şi mai ales de majorare a TVA, datorită deciziei Curţii Constituţionale, am fi stat şi mai bine", a conchis Boc.

Curtea Constituţională a respins propunerea Guvernului privind reducerea pensiilor cu 15%, astfel încât Executivul a decis, pentru creşterea veniturilor bugetare, majorarea TVA de la 19% la 24%.

Produsul Intern Brut în serie ajustată a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, dar rămâne pe scădere semnificativă comparativ cu perioada similară din 2009, astfel că economia s-a contractat în primele şease luni cu 1,5%, potrivit datelor publicate de INS.

×
Subiecte în articol: economic