x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc: Restructurarea sectorului minier continuă până în 2018

Boc: Restructurarea sectorului minier continuă până în 2018

07 Feb 2011   •   19:48

Procesul de restructurare a sectorului minier va continua până în 2018, conform normelor UE în domeniu, interval în care nici o unitate nu va fi închisă, a declarat luni seară premierul Emil Boc.

El a precizat că în această perioadă vor fi efectuate analize şi căutate soluţii pentru unităţile miniere, potrivit Mediafax.

Premierul Emil Boc a avut luni, la Guvern, o discuţie cu ministrul Economiei, Ion Ariton, şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, privind accidentul înregistrat sâmbătă la Mina Uricani din Valea Jiului.

O explozie a avut loc sâmbătă după-amiază la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând în mină. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.

În urma exploziei, cele cinci persoane au murit.

Medicii legişti din Hunedoara au finalizat necropsia în cazul a trei dintre cei cinci mineri morţi în urma exploziei de sâmbătă de la Mina Uricani, stabilind că aceştia s-au intoxicat cu monoxid de carbon, iar unul dintre ei avea şi multiple traumatisme produse de deflagraţie.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat luni că acumulările de gaze persistă la Mina Uricani, iar din acest motiv ancheta va dura, probabil, 30 de zile.

Şi ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că ancheta în urma exploziei de la Mina Uricani, în urma căreia cinci electricieni şi-au pierdut viaţa, va dura “mai mult de 30 de zile, undeva la 60 de zile”, precizând că deocamdată este “prematur să fie emisă chiar şi o părere” despre incident.

El a mai afirmat că joi va avea loc a întâlnire la care vor participa ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, în cadrul căreia se va lua o decizie cu privire la restructurarea minelor.

De asemenea, Ion Ariton a spus că în şedinţa de guvern de miercuri va fi promovată o ordonanţă prin care vor fi suplimentate ajutoarele pe care le va acorda Compania Naţională a Huilei şi care sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Florin Staicu, consiler al ministrului Economiei, a declarat sâmbătă agenţiei Mediafax că Mina Uricani se numără, în proporţie de 90%, printre cele trei unităţi ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, care vor fi închise, până în anul 2018, ca urmare a restructurării societăţii.

Ziua de marţi a fost declarată zi de doliu în judeţul Hunedoara, printr-un ordin al prefectului Dezsi Attila, care stabileşte că, timp de trei minute, instituţiile publice îşi vor înceta activitatea, pentru a păstra un moment de reculegere în memoria celor cinci mineri morţi la Uricani.

×