x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bomba atomică fiscală

Bomba atomică fiscală

19 Iul 2010   •   00:00
Bomba atomică fiscală
Sursa foto: Grigore Popescu/Agerpres

Ordonanţa privind dependenţa de angajator duce la haos în meseriile liberale şi printre PFA-uri



Sute de mii de oameni şi persoane fizice autorizate, de la actori, cântăreţi şi cercetători până la jurnalişti şi contabili vor avea de înfruntat un haos legislativ o dată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă privind reconsiderarea relaţiei de dependenţă între angajat şi angajator în raporturile de muncă.

Micii întreprinzători sunt revoltaţi de faptul că ar putea fi puşi să plătească retroactiv contribuţii sociale şi impozit pe venit pentru ultimii cinci ani. În plus, legislaţia este foarte vagă.

Ordonanţa de urgenţă prin care se modifcă Codul Fiscal este neconstituţională deoarece se aplică retroactiv pe ultimii cinci ani, a declarat Ana Bontea, directoarea juridică a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). Drept urmare, CNIPMMR a anunţat că va face o solicitare către Avocatul Poporului, pentru ca această instituţie să atace prevederile respective la Curtea Constituţională.
"Noi nu putem ataca direct la Curtea Constituţională prevederea, dar Avocatul Poporului poate. O altă cale ar fi ca după impunerea de plăţi, o firmă să atace decizia Fiscului în instanţă şi aici să ridice excepţie de neconstituţionalitate", a mai spus Bontea.
Prevederea buclucasă este cea de "reconsiderare" ca activitate dependentă iar aceasta se coroborează cu termenul de prescripţie de 5 ani din Codul Fiscal. Practic, activităţile PFA-urilor din ultimii cinci ani intră sub incidenţă.

În plus, măsura va afecta sute de mii de oameni din pătura de mijloc, întreprinzători care derulează îndeosebi meserii liberale.

Activitatea lor va fi la mâna inspectorilor fiscali, deoarece prevederile ordonanţei deschid calea pentru abuzuri. "Problemele cu această ordonanţă sunt două: prima este de constituţionalitate deoarece se aplică retroactiv iar a doua este că va afecta viaţa a sute de mii de PFA-uri. Se introduce arbitrarul", a completat şI Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului pentru IMM-uri.

Ordonanţa de urgenţă nr. 58/2010 pentru modificarea şI completarea legii 571/2003 defineşte ce înseamnă activitate dependentă. Numai că la litera f prevede şi "orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii".

În plus, este o problemă de control al statului, pentru că se vor trezi sub incidenţa legii PFA-urile care au contracte de prestări de servicii.

Rugat să dea câteva exemple, Nicolescu a enumerat pe lângă jurnalişti, care sunt plătiţi prin drepturi de autor, şi toţi cercetătorii, actorii, artiştii din ţară, însă pe lângă aceştia se află contabilii, administratorii şi mai toate serviciile externalizate. Cum acestea au contracte pentru serviciile prestate, ar fi o grea lovitură dacă ar trebui să plătească retroactiv către stat contribuţiile sociale şi impozit pe venit în cazul în care contractele lor vor fi decretate drept relaţie dependentă de muncă.

"Nu e vorba numai de sumele ce vor fi găsite de plată, ci, fiind vorba de o perioadă de 5 ani în urmă, acestea se vor califica direct pentru penalităţi de întârziere", a mai spus directoarea CNIPMMR.


ÎNCĂ O PROMISIUNE
Premierul Emil Boc şi ministrul Economiei, Adriean Videanu au promis încă o dată eliminarea impozitului minim. De data aceasta din toamnă. Videanu a dat chiar şi date-limită: între 1 octombrie şi 1 noiembrie.

Nu este prima oară când guvernanţii promit eliminarea impozitului minim: în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale Boc menţionând şi el că de la începutul anului 2010 impozitul minim va dispărea. Ulterior discuţiile au ajuns la înlocuirea impozitului cu unul forfetar, pe domenii specifice unde se face evaziune. Mediafax a prezentat în ultimele luni un proiect de impozit forfetar aplicabil în 28 de servicii. De asemenea, şI Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, s-a pronunţat împotriva impozitului minim. Numai că de data asta, micii întreprinzători nu mai cred promisiunile şI vor să le vadă puse în practică. "Deşteptul promite, prostul trage nădejde", a declarat vicepreşedinte al CNIPMMR.

×
Subiecte în articol: economic