x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bomba cu ceas: Restanţele la credite au atins 5 MILIARDE de EURO

Bomba cu ceas: Restanţele la credite au atins 5 MILIARDE de EURO

18 Mar 2012   •   21:00
Bomba cu ceas: Restanţele la credite au atins 5 MILIARDE de EURO

Senatorul Dan Voiculescu avertizeaza, intr-un text postat pe blogul personal, ca restantele la creditele contractate de la banci au ajuns la 5 miliarde de euro si reprezinta "o bomba cu ceas pentru populatie, eco­nomia nationala si siste­mul bancar". Redam integral acest text:

"Restantele la creditele contractate de persoanele fizice si juridice de la ban­cile comerciale din Ro­ma­nia au ajuns la 5 mi­liarde de euro. Acesta este efectul direct al masurilor antisociale impuse de Traian Basescu in anul 2010. Ta­ierea salariilor, impozitarea pensiilor mici, concedierile colective si falimentarea a 200.000 de IMM-uri prin impo­zitul forfetar au redus semnificativ capacitatea romanilor de a-si returna imprumuturile.

Ramase fara loc de munca sau cu salariile mult diminuate, confruntate cu majorarile constante ale preturilor la alimente si utilitati, foarte multe persoane de buna-credinta ajung in imposibilitatea de a-si mai achita datoriile catre banci. Iar fiecare rata neplatita aduce noi do­banzi si penalitati, astfel incat povara financia­ra devine tot mai acuta. Cine nu a putut plati as­tazi 100 de lei, cu siguranta nu va putea plati mai­ne 200 de lei!

In anul 2011, sumele restante la creditele acordate de banci au crescut cu peste 33%. In acest ritm, la finele lui 2012, volumul dato­riilor neachitate va ajunge la 7 miliarde de euro! Acumularea constanta a datoriilor pe­ricliteaza atat echilibrul societatii romanesti, cat si stabi­litatea sistemului bancar.

In aceste conditii, consider ca este necesara interventia rapida a Guvernului, care, in colaborare cu bancile si persoanele cu intarzieri la plata, trebuie sa reglementeze o solutie pentru restructurarea datoriilor romanilor catre banci, inclusiv prin impunerea unor termene de gratie si eliminarea penalitatilor si dobanzilor, in cazul datornicilor de buna-credinta.

Acumularea restantelor este o bomba cu ceas pentru populatie, economia nationala, sistemul bancar si chiar pentru Guvern. Pentru a preveni o explozie, trebuie actionat cat mai rapid. De altfel, pe baza unui Protocol pe care l-am negociat, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) se ofera sa reprezinte persoanele cu intarzieri la plata creditelor generate din cauze obiective (concedieri colective sau reducerea semnificativa a salariilor bugetarilor) in dezbateri cu Guvernul, bancile si societatea civila. Toti cei care doresc sa fie reprezentati de FACIAS se pot inscrie la 021.460.20.63 sau pe e-mail office@facias.org."

×
Subiecte în articol: restante credite