x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boom în sectorul băncilor de investiţii

Boom în sectorul băncilor de investiţii

07 Aug 2009   •   00:00

Băncile de investiţii, o industrie care a fost legată la perfuziile guvernamentale în toamna lui 2008, creşte din nou spectaculos după ce companiile şi guvernele lumii ridică mari sume de bani de pe pieţele de capital pentru a-şi consolida finanţele.

Cele mai mari 12 bănci de investiţii din lume au avut venituri totale înainte de a deduce cheltuielile de 136 de miliarde de dolari, potrivit unei analize a Morgan Stanley, citate de Financial Times.

Perspectiva unor bonusuri enorme pentru angajaţii Goldman Sachs sau Barclays Capital, în mai puţin de un an de când SUA şi UE au fost forţate sa pompeze miliarde de dolari in sistemele lor bancare, au iritat politicienii şi autorităţile care spun că industria financiară n-a învăţat nimic din criză.

Goldman, JP Morgan Chase, Credit Suisse, Deutsche Bank şi Barclays Capital sunt câştigătorii din criza creditelor. Cu mulţi dintre competitorii săi de pe Wall Street sub strictă supraveghere guvernamentală, Goldman, care a câştigat 22 de miliarde de dolari în prima jumătate din 2009, este aşteptată să-şi solidifice poziţia.

Firma, caracterizată drept „o mare caracatiţă-vampir înfăşurată pe faţa umanităţii" de către revista Rolling Stone a pus deja deoparte 11,4 miliarde de dolari pentru bonusuri în primele 6 luni, adică 770.000 de dolari pentru fiecare din cei 29.400 de angajaţi ai săi.

Achiziţia de către Barclays Capital a operaţiunilor nord-americane ale falimentarei Lehman Brothers au dus la venituri puternice.

Morgan Stanley, în ciuda unei pierderide 159 milioane de dolari în cel de-al doilea trimestru a avut venituri mai mari cu peste 60% în aceeaşi perioadă.

Dintre pierzători, braţul de investiţii al UBS a avut de suferit după ce de la aceasta au plecat o serie de bancheri de seamă iar compania a trebuit să rescrie activele în minus cu 50 de miliarde de dolari.

×