Gigantul petrolier britanic BP este acuzat de preşedintele Asociaţiei Americane a Profesorilor că încearcă să "cumpere" cei mai buni oameni de ştiinţă şi academicieni pentru a-şi asigura apărarea în dosarul poluării din Golful Mexic, potrivit BBC News.
"Este vorba de o corporaţie foarte mare care încearcă să cumpere tăcerea mediilor academice", a declarat Cary Nelson.
Până acum, BP riscă peste 300 de acţiuni judiciare. Într-un comunicat, BP anunţă că a angajat numeroşi oameni de ştiinţă specializaţi în "resursele din Golful Mexic".
Potrivit unei copii a contractului, obţinută de BBC, aceşti oameni de ştiinţă nu pot publica studiile realizate la cererea BP şi nu pot discuta despre aceste evaluări timp de trei ani. În plus, aceşti experţi vor putea efectua studii pentru alte entităţi doar dacă activităţile nu vor coincide cu interesele BP.
Bob Shipp, şeful catedrei de ştiinţe marine de la Universitatea South Alabama, este unul dintre academicienii abordaţi de BP. "M-au contactat şi mi-au spus că doresc să angajeze întregul departament pentru dezvoltarea celui mai bun plan posibil după poluarea din Golful Mexic", a spus Shipp.
Explozia platformei Deep Horizon a dus la moartea a 13 oameni şi la cel mai mare dezastru de mediu din SUA. Tiţeiul s-a revărsat mai mult de opt săptămâni în cantităţi evaluate între 30.000 şi 60.000 de barili pe zi. Anumiţi analişti au anunţat că pagubele pe care BP le-ar putea suferi ar ajunge la 100 de miliarde de dolari. Până acum, BP a anunţat că va finanţa un fond de 20 de miliarde de dolari pentru despăgubirea celor afectaţi. Pentru aceasta, gigantul petrolier a vândut pentru 7 miliarde de dolari mai multe active către compania americană Apache. În acelaşi timp va vinde operaţiunile din Pakistan şi Argentina. În total, compania speră să adune 10 miliarde de dolari. Anul trecut, BP a anuntat realizarea unui profit net de 14 miliarde de dolari şi de 25 de miliarde de dolari în 2008.