x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Branduri Un lapte cu tradiţie: demachiantul Doina

Branduri Un lapte cu tradiţie: demachiantul Doina

de Marina Constantinoiu    |    15 Ian 2012   •   21:00
Branduri Un lapte cu tradiţie: demachiantul Doina

Exista branduri romanesti care s-au dezvoltat si s-au afirmat inainte de comunism, dar si in timpul lui, care s-au adaptat sau nu noilor cerinte ale capitalismului, care au ramas in urma la capitolul pozitionare. Intr-un context economic in recesiune, campania "Cel mai promitator brand romanesc" lansata de compania de branding si design Seed Consultants isi propune incurajarea companiilor de a dezvolta si promova branduri autohtone.

Cu sprijinul Jurnalului National, care si-a obisnuit publicul cu ideea de "Recurs la Romania", recurs la tot ceea ce este stabil si va­loros, la tot ceea ce este autentic romanesc. Competitia invita sa se inscrie companiile mici, mijlocii si mari care au in portofoliu un brand romanesc de produs, de serviciu sau de corporatie si pe care doresc sa il relanseze sau sa il reinventeze, in perioada 5-31 ianuarie 2012. La finalul campaniei ajunse la cea de-a doua editie, castigatorul va beneficia de un program complet de rebranding care sa raspunda nevoilor sale. Pana atunci, Jurnalul National va aduce in atentie nume care ne-au intrat in viata.

Hrana pentru ten frumos
Laptele demachiant Doina (produs de Farmec Cluj) apare in anul 1965 ca raspuns al cererii venite din piata pentru produse de curatare a tenului si se mentine lider de piata pana in prezent (detinand o cota de piata de 17,33%), datorita retetei sale traditionale neschimbate si a intrebuintarilor multiple ale produsului. Demachiantul produs de firma din Cluj este unul dintre brandurile lansate in perioada comunista care au trecut testul timpului. "A fost creat de catre cercetatorii din laboratoarele Farmec in 1965, din dorinta de a raspunde unei cerinte a pietei, care nu avea acoperire la acel moment – un produs de demachiere si indepartare a impuritatilor de pe fata. Numele de Doina a fost ales pentru ca era deja o marca existenta in portofoliul Farmec la acea vreme, alaturi de alte denumiri cunoscute atunci", au explicat pentru Business Standard actualii manageri ai companiei.

Desi brandul Doina a reusit sa se mentina in topul preferintelor romancelor, devansand competitia (Nivea/Garnier) si diversificandu-si gama (momentan, portofoliul Doina cuprinde cinci produse pentru dife­ri­te tipuri de ten), acestuia ii lip­sesc inovatia si creativitatea la nivelul designului de ambalaj.

Specialistii considera ca pe o piata aglomerata si competitiva a produselor cosmetice, pozitionarea in categoria "bun la toate" nu este una suficienta si mai ales care sa faca diferenta, dar aspectul produsului Doina este unul invechit si disproportionat.

In ceea ce priveste ambalajul, folosirea culorii violet pe fundalul monocolor (alb) nu creeaza atractivitate la raft, desi produsul a devenit foarte cunoscut de-a lungul timpului. Pentru ca produsului ii lipsesc elementele grafice sau simbolurile distinctive, care sa sugereze ingredientele sau utilitatea produsului si sa comunice valorile acestui brand. Desi si-a diversificat gama de produse, forma de conditionare a fost pastrata, ceea ce pentru specialistii in dome­niul advertising-ului nu este deloc practic, in raport cu noile produse lansate pe piata in ultimii ani. Iar cum­pa­ra­torul are dileme la raft: ce sa puna in cos, un produs de calitate, recunosc de bunicile si mamele noastre, dar neatragator ca ambalaj sau unul dintre produsele concurentei, si el eficient, dar atractiv?

×
Subiecte în articol: branduri branduri romanesti