x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Brexitul transformă România în cel mai mare producător de gaze din UE

Brexitul transformă România în cel mai mare producător de gaze din UE

de Adrian Stoica    |    22 Mai 2019   •   12:35
Brexitul transformă România în cel mai mare producător de gaze din UE

România beneficiază de importante resurse de gaze naturale, dar deocamdată ele sunt prea puțin utilizate. Doar 35% din populația țării are acces la rețelele de gaze, în condițiile în care în Ungaria procentul sare de 80, iar industrii mari consumatoare de gaze, precum cea a îngrășămintelor chimice, au dispărut. Prin noua sa politică, Ministerul Energiei își propune să transforme România într-un „pod energetic”, miza nefiind doar asigurarea securității energetice, ci și dezvoltarea economică a țării, a declarat ieri ministrul de resort, Anton Anton. În cazul în care Brexitul va avea loc, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.

“Pentru România, gazele naturale reprezintă o şansă importantă de dezvoltare a comunităţilor locale, de revitalizare a industriei petrochimice şi de dezvoltare a economiei naţionale în ansamblul ei şi a zonei energetice bazate pe gaze naturale. În România, avem mai multe descoperiri, atât onshore, cât şi offshore. În ultima vreme, au fost în zona de ştiri apocaliptice profeţi care spuneau că mai avem gaze pentru 8 ani, pentru 10 ani şi anunţau apocaliptic că perioada de gaze din România s-a terminat. Ei, nu e aşa”, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Anton Anton, în cadrul dezbaterii “Piața de gaze naturale: cum garantăm securitatea și competitivitatea sectorului”, organizată de Federația Patronală din Petrol și Gaze (FPPG). El a amintit că la Caragele s-a descoperit un zăcământ care poate alimenta consumul ţării pe o perioadă de cinci ani. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale estimează că în Marea Neagră există zăcăminte de gaze de peste 200 de miliarde de metri cubi.

Bani pentru termoficare

Una dintre problemele care vor trebui rezolvate cât mai repede se referă la sistemul de termoficare din marile orașe pentru că în prezent multe centrale funcționează pe bază de cărbune. Ele vor trebuie să realizeze conversia pe gaze și, potrivit ministrului, pentru a face această conversie România va avea la dispoziție, începând de anul viitor, și fonduri europene.

 

Resursele din Marea Neagră depăşesc cu mult necesarul României şi înseamnă o redesenare chiar şi a consumului din regiune. Toate aceste descoperiri ne determină să afirmăm că România devine un pol energetic important, mă feresc să spun hub că e foarte la modă şi toate ţările visează să fie hub de gaze, Bulgaria, Turcia, Ungaria. Noi nu vrem să fim hub de gaze, vrem să fim un pol şi un pod energetic, pentru că noi suntem o zonă de tranziţie. Toţi cei care au declarat că vor să fie hub nu au niciun strop de gaze în producţie.

Anton Anton, ministrul Energiei

 

Situația actuală nu arată bine

 

-Sectorul gazelor naturale din România este nefuncțional, iar evoluția sa către o piață liberalizată echitabilă și echilibrată este împiedicată de obstacole majore;

-Interconexiuni limitate între România și piața UE a gazelor naturale;

-Lichiditate redusă și instabilă pe piața angro;

-Concurență redusă în segmentul casnic cu amănuntul;

-Protecție inadecvată a clienților vulnerabili;

-Rețeaua de gaze este relativ izolată de piața europeană a gazelor naturale;

-Piața românească a gazelor este una dintre cele mai vulnerabile din UE în cazul unei întreruperi a importurilor de gaz rusesc prin Ucraina;

-Capacitățile de export din România către alte piețe ale gazelor naturale din UE sunt aproape inexistente;

-Piața românească angro de gaze nu este funcțională și nu oferă prețuri stabile și volume suficiente pentru tranzacționare în regim spot sau forward;

-De la începutul anului 2018 au fost anunțate câteva schimbări, cu efecte puternice asupra domeniilor legislativ și fiscal (OUG 114/2018, care a introdus un plafon asupra prețului perceput de producătorii domestici, de 68 lei/MWh timp de trei ani).

×