Tinerii studenţi sau absolvenţi ai universită-ţilor din România pot obţine finanţare pentru a se lansa în afaceri participând la proiectul "Bucuria de a fi propriul tău stăpân", susţinut de Fundaţia "Dan Voiculescu".
Ediţia a doua a acestui proiect constă într-un concurs care finanţează tinerii care vin cu propunerea planului de afaceri cel mai fezabil şi util societăţii, premiul fiind chiar finanţarea afacerii propuse. Proiectele vor putea fi trimise pe adresa fiipropriultaustapan@fudv.ro în perioada 1 martie-31 mai, urmând ca evaluarea acestora să aibă loc între 1 iulie şi 31 august. Câştigătorul concursului va fi anunţat la 1 septembrie.
Programul a fost prezentat ieri studenţilor care au participat la dezbaterea "Bucuria de a fi propriul tău stăpân", găzduită de Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Tinerii au putut învăţa despre ce înseamnă să fii antreprenor, despre ce lucruri ai nevoie pentru a-ţi atinge ţelul şi mai ales ce capcane trebuie evitate.
"Nu intra într-un busines fără oportunităţi. Trebuie să alegi un domeniu care este în creştere, să mergi pe val. Construieşte-ţi cea mai bună echipă şi învaţă din experienţe şi greşeli - de preferinţă ale altora. Imitarea unei afaceri de succes este foarte riscantă chiar şi în condiţiile în care îi aduci unele îmbunătăţiri", le-a recomandat tinerilor Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români şi business-angel (investitori care sprijină antreprenorii).
La dezbaterea moderată de Edward Pastia, redactor-şef al ziarului Financiarul, au mai participat Magdalena Iordache Platis, decanul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri, şi Adriana Luminiţa Iacob, directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
CĂUTĂM INVESTITORI
"Vreau să devin milionar!" este motivul pentru care câţiva dintre tinerii participanţi la prezentarea proiectului l-au invocat pentru alegerea "meseriei" de antreprenor. Alţii au spus că vor să facă ceea ce le place şi să fie propriii stăpâni. Primul pas, consideră Cosmin Prelipcean, proaspăt absolvent al Facultăţii de Marketing din cadrul Universităţii Spiru Haret, este să găsească un "milionar, căruia să-i dubleze banii investiţi într-un an".
Andrei Doboş, şi el absolvent al unei facultăţi de marketing, are deja o afacere de patru luni. "Înregistrarea ei şi actele nu mi-au luat mult timp. Într-o săptămână aveam deja propria afacere", a povestit el. "Pentru a deveni însă milionar este nevoie însă de mai multe venituri. Scopul este să ajung la 3-4 afaceri pe care să mă pot baza", a continuat el.
Alexandru, student în anul 4 la Drept şi absolvent al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, şi-a făcut deja un plan detaliat al afacerii şi a contactat unii posibili investitori. "Mă bazez pe experienţa pe care am dobândit-o în conducerea unor organizaţii nonprofit. Am participat la câteva conferinţe şi încerc să găsesc un business-angel care să mă ajute. Este nevoie de bani pentru a porni o afacere. Sunt nişte costuri pe care ca student nu ai cum să ţi le permiţi. Sper să găsesc un investitor", a povestit el.
Citește pe Antena3.ro