x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Buget - Vladescu vrea sa faca doua rectificari

Buget - Vladescu vrea sa faca doua rectificari

de Daniela Ivan    |    19 Aug 2006   •   00:00
Buget - Vladescu vrea sa faca doua rectificari

Ministerul de Finante are bani mai multi in buget decat a estimat si doreste sa faca doua rectificari bugetare pentru a suplimenta cheltuielile publice. Deficitul bugetar nu va depasi 2,5% din PIB.

Executia bugetului de stat indica, dupa primele sapte luni, un excedent de 1,11% din PIB, spune ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. El precizeaza ca la sfarsitul lunii iulie incasarile la bugetul consolidat au totalizat 56 miliarde de lei, in crestere cu 23% fata de perioada similara a anului trecut si cu 2,2% peste nivelul programat.

PROPUNERE. Surplusul de bani va fi folosit pentru doua rectificari bugetare, una de mici dimensiuni in luna august, iar o a doua, mai consistenta, va fi realizata in luna octombrie, a spus Vladescu. Ministrul a spus ca va propune aceste rectificari Guvernului si promite ca nu va depasi deficitul de 2,5% din PIB, stabilit dupa rectificarea din iunie.

CHELTUIELI. Banii vor fi folositi pentru plata lucrarilor executate, dar necuprinse inca in buget. "Nu vor fi realocari pentru salarii, cu exceptia celor deja angajate, respectiv pentru invatamant si pentru personalul care trebuie suplimentat la Armata si Interne", a mai declarat Vladescu.

VENITURI. Finantele spera sa adune si mai multi bani la buget in viitoarele trei luni. "Sper ca evolutia veniturilor va inchide definitiv discutiile privind efectele introducerii cotei unice", a declarat ministrul. El a mai spus ca banii luati din privatizarea CEC, circa 2,2 miliarde de euro, vor intra la Trezorerie si vor fi utilizati abia in 2007.

ESTIMARI. Anul viitor, cheltuielile bugetare vor creste ca urmare a contributiei la bugetul UE, care va reprezenta aproximativ 1% din PIB si cofinantarile pe fonduri structurale - 0,2%-0,3% din PIB. Totodata, se estimeaza o influenta negativa de cel mult 0,2% la incasari, prin implementarea pilonului II al sistemului de pensii.

PRIVATIZAREA CEC INTARZIE
Ofertele finale la CEC ar putea fi amanate cu cel mult doua saptamani, potentialii investitori solicitand un audit limitat al rezultatelor financiare ale bancii la sase luni, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. "Vom comunica saptamana viitoare agenda actualizata a privatizarii. Cred ca ar putea exista o intarziere de 10-15 zile, in functie de ritmul in care auditorul va termina verificarea rezultatelor CEC la sase luni", a explicat Vladescu. In cursa au ramas National Bank of Greece si OTP Ungaria, iar castigatorul va fi ales pe baza pretului oferit.

×
Subiecte în articol: economic