x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria își reafirmă angajamentele pentru aderarea la moneda euro

Bulgaria își reafirmă angajamentele pentru aderarea la moneda euro

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2022   •   18:20
Bulgaria își reafirmă angajamentele pentru aderarea la moneda euro
Sursa foto: Hepta

Oficialii de la Sofia și-au reafirmat angajamentele pe drumul spre aderarea la moneda euro.

''Introducerea monedei euro reprezintă o normalizare şi o modernizare a regimului monetar bulgar. Aderarea la zona euro va accelera procesul de implementare a reformelor structurale în Bulgaria, un proces care este serios întârziat. Vor fi îmbunătăţite condiţiile de finanţare şi vor creşte investiţiile în ţară. Combinarea tuturor factorilor va crea un mediu pentru o creştere sustenabilă, va accelera convergenţa şi, desigur, va duce la majorarea veniturilor'', a declarat Dimitar Radev, guvernatorul băncii centrale a Bulgariei.

Totodată, ministrul de Finanțe, Rositsa Velkova, spune că majorarea salariului minim în Bulgaria la 850 de leva va duce la creşterea deficitului cu aproximativ un miliard de leva dar intrarea țării la zona euro va aduce îmbunătățiri mediului de afaceri și vor crește veniturile. 
"Vom participa la luarea deciziilor în cadrul Eurogrup. În prezent nu ne este permis să participăm! Politica monetară a BCE se reflectă direct asupra noastră".

Bulgaria este cea mai săracă țară din UE iar analiștii consideră că aderarea acesteia la moneda euro ar ajuta-o la creșterea ratingului, ar crește investițiile străine și ar reduce  costurile de finanțare a datoriilor. 

Un raport al BCE privind introducerea euro în 12 ţări, arată că "nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro".

Însă populația din Bulgaria se teme că stabilirea forțată a prețurilor va duce la creșterea costurilor. 

Agenţiile Standard & Poor's şi Fitch consideră că trecerea Bulgariei la moneda euro îi va crește ratingul de țară. 

 

×
Subiecte în articol: euro bulgaria