x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria ar putea naționaliza cea mai mare rafinărie din țară

Bulgaria ar putea naționaliza cea mai mare rafinărie din țară

de Redacția Jurnalul    |    13 Ian 2023   •   17:10
Bulgaria ar putea naționaliza cea mai mare rafinărie din țară
Sursa foto: Hepta

Guvernul de la Sofia va putea prelua controlul rafinăriei de la Burgas timp de un an, în anumite condiții, scrie Reuters.

Rafinăria Neftochim are o capacitate de procesare de 196.000 de barili de petrol/zi și aparține grupului Lukoil. Totodată, Bulgaria a obținut scutire de la embargoul impus de UE asupra țițeiului rusesc livrat pe mare, până în anul 2024 dar nu are voie să exporte începând din 5 februarie 2023, cu excepția Ucrainei. Poate exporta totuși produse secundare dacă acestea nu pot fi depozitate în Bulgaria. Astfel că Lukoil Neftchim anunțase că va închide radinăria dacă nu poate face livrări în afara țării. 

Parlamentul bulgar a decis posibilitatea naționalizării acesteia cu scopul de a proteja infrastructura critică și asigurarea aprovizionării cu petrol. Ministerul Economiei va numi un reprezentant special care să poată prelua controlul rafinăriei dacă vor exista amenințări pentru siguranța națională sau aprovizionare. Acesta poate fi numit și dacă rafinăria nu respectă regulile comncurențiale sau sancțiunile impuse Rusiei de UE. 

"Modificările legale vor face din Bulgaria o ţară puternică şi capabilă să intervină într-o situaţie critică", a explicat parlamentarul Martin Dimitrov.

 

×
Subiecte în articol: bulgaria rafinarie Lukoil burgas