Romania a coborat 10 pozitii si a ajuns pe locul 77 din 142 intr-un top al competitivitatii realizat de Forumul Economic Mondial. A fost depasita de Bulgaria si a ajuns pe penultima pozitie in UE, dupa Grecia. In regiune, Romania devanseaza, cu exceptia Greciei, doar state din afara Uniunii Europene, respectiv Albania, Macedonia, Ucraina, Moldova, Serbia si Bosnia-Hertegovina.
Bulgaria a inregistrat un declin de trei pozitii, de pe 71 pe 74, iar Romania a coborat de pe 67 pe 77. Grecia, cel mai slab plasat stat UE, a pierdut sapte locuri si a ajuns astfel pe locul 90. Nivelul competitivitatii dintr-o tara este dat de usurinta cu care se pot face afaceri acolo. Investitorii ocolesc statele cu taxe si impozite mari si cu infrastructura proasta si le prefera pe cele unde afacerile se pot desfasura cu usurinta. Criteriile luate in calcul, potrivit raportului, sunt nivelul taxelor, birocratia, instabilitatea legislativa, accesul greoi la finantare, coruptie, dar si infrastructura insuficienta. La toate astea s-au mai adaugat reglementarile privind taxele, inflatia, etica slaba privind munca in randul angajatilor, forta de munca inadecvat pregatita, legislatia restrictiva pentru piata muncii sau instabilitatea guvernamentala. Romania a fost depunctata pentru nivelul ridicat al taxelor, accesul greoi la finantare, coruptie, dar rezultate proaste au fost obtinute si la inovatie, infrastructura si gradul de sofisticare al mediului de afaceri. Concret, am obtinut cel mai slab punctaj in privinta inovatiei, de 2,9 puncte din sapte posibile, unde scorul mai ridicat indica o competitivitate mai buna a economiei. Rezultate slabe au fost inregistrate si pentru infrastructura, 3,4 puncte, respectiv institutii si gradul de sofisiticare al mediului de afaceri, cate 3,5 puncte. In schimb, cele mai bune rezultate au fost consemnate la sanatate si educatie primara, 5,7 puncte, respectiv climatul macroeconomic, 4,5 puncte.
Pe primele pozitii ale clasamentului se situeaza in ordine Elvetia, Singapore, Suedia, Finlanda, SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Japonia si Marea Britanie. In Europa Centrala si de Est, cel mai bine este plasata Estonia (33), urmata de Cehia (38), Polonia (41), Lituania (44), Ungaria (48), Slovenia (57), Turcia (59), Letonia (64), Rusia (66), Slovacia (69) si Bulgaria (74). Angola, Burundi, Haiti si Ciad ocupa ultimele patru pozitii ale topului.