x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria, mai competitivă decât România

Bulgaria, mai competitivă decât România

08 Sep 2011   •   21:00
Bulgaria, mai competitivă decât România

Romania a coborat 10 pozitii si a ajuns pe locul 77 din 142 intr-un top al competitivitatii realizat de Forumul Economic Mondial. A fost depasita de Bulgaria si a ajuns pe penultima po­zitie in UE, dupa Grecia. In re­giu­ne, Romania de­van­sea­za, cu exceptia Greciei, doar state din afara Uniunii Europene, respectiv Albania, Macedonia, Ucra­i­na, Moldova, Serbia si Bosnia-Hertegovina.

Bulgaria a inregistrat un declin de trei pozitii, de pe 71 pe 74, iar Ro­mania a coborat de pe 67 pe 77. Grecia, cel mai slab plasat stat UE, a pierdut sapte locuri si a ajuns astfel pe locul 90. Nivelul competitivitatii dintr-o tara este dat de usurinta cu care se pot face afaceri acolo. Investitorii ocolesc statele cu taxe si im­po­zite mari si cu infrastructura proasta si le prefera pe cele unde afa­cerile se pot desfasura cu usurinta. Criteriile luate in calcul, potrivit raportului, sunt nivelul taxelor, birocratia, instabilitatea legislativa, accesul greoi la finantare, coruptie, dar si infrastructura insuficienta. La toate astea s-au mai adaugat reglementarile privind taxele, inflatia, etica slaba privind munca in randul angajatilor, forta de munca inadecvat pregatita, legislatia restrictiva pentru piata muncii sau instabilitatea guvernamentala. Ro­ma­nia a fost depunctata pentru ni­velul ridicat al taxelor, accesul greoi la finantare, coruptie, dar rezultate proaste au fost obtinute si la inovatie, infrastructura si gradul de sofisticare al mediului de afaceri. Concret, am obtinut cel mai slab punctaj in pri­vinta inovatiei, de 2,9 puncte din sapte posibile, unde scorul mai ridicat indica o competitivitate mai buna a economiei. Rezultate sla­be au fost inregistrate si pentru infrastructura, 3,4 puncte, respectiv institutii si gradul de sofisiticare al mediu­lui de afaceri, cate 3,5 puncte. In schimb, cele mai bune rezultate au fost consemnate la sanatate si edu­ca­tie primara, 5,7 puncte, respectiv climatul macroeconomic, 4,5 puncte.

Pe primele pozitii ale clasamentului se situeaza in ordine Elvetia, Singapore, Suedia, Finlanda, SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Japonia si Marea Britanie. In Europa Centrala si de Est, cel mai bine este plasata Estonia (33), urmata de Cehia (38), Polonia (41), Lituania (44), Ungaria (48), Slovenia (57), Turcia (59), Letonia (64), Rusia (66), Slovacia (69) si Bulgaria (74). Angola, Burundi, Haiti si Ciad ocupa ultimele patru pozitii ale topului.

×