x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria ne depăşeşte cu mult la valoarea exporturilor pe cap de locuitor. Polonia exportă dublu, Luxemburg de 65 de ori mai mult!

Bulgaria ne depăşeşte cu mult la valoarea exporturilor pe cap de locuitor. Polonia exportă dublu, Luxemburg de 65 de ori mai mult!

13 Mar 2012   •   08:45
Bulgaria ne depăşeşte cu mult la valoarea exporturilor pe cap de locuitor. Polonia exportă dublu, Luxemburg de 65 de ori mai mult!

Romania ocupa ultimul loc din Uniunea Europeana in privinta valorii exporturilor pe cap de locuitor. Chiar daca exporturile au crescut usor, cu aproape 3% in ultimul an, se situeaza mult sub media europeana.

Conform unui clasament Econtext, valoarea exporturilor romanesti se cifreaza la 2.000 de euro pe cap de locuitor, in vreme ce vecinii bulgari exporta cu 800 de euro (40%) mai mult!

Polonia, care ocupa antepenultima pozitie in clasament, exporta in valoare de 3.900 de euro pe cap de locuitor (aproape dublu fata de Romania). 11 state europene au exporturi de depasesc 10.000 de euro pe cap de locuitor. Pozitia fruntasa, la mare distanta de a doua clasata (Irlanda) este ocupata de Luxemburg, cu exporturi de 131.200 de euro pe cap de locuitor – de peste 65 de ori mai mult in comparatie cu Romania!

Conform Institutului National de Statistica, Romania a avut un deficit comercial de 2 miliarde de lei in luna ianuarie 2012, cu 82% mai mare comparativ cu deficitul din ianuarie 2011. Cauza este cresterea mai accelerata a importurilor, prin comparatie cu cea a exporturilor.

Investitiile straine directe au totalizat in luna ianuarie doar 23 de milioane de euro, in scadere drastica fata de aceeasi luna din 2011, cand s-a inregistrat un flux de 376 milioane de euro, informeaza Banca Nationala a Romaniei.

Vezi intregul clasament european al exporturilor aici.

×