x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria va îngheţa pentru trei luni proiectul centralei nucleare de la Belene

Bulgaria va îngheţa pentru trei luni proiectul centralei nucleare de la Belene

05 Apr 2011   •   20:14

Autorităţile de la Sofia au impus o îngheţare pe trei luni la proiectul realizării unei centrale nucleare la Belene, din cauza îngrijorărilor privind siguranţa, ca urmare a dezastrului din Japonia, potrivit unor oficiali citaţi de Reuters.

Oponenţii proiectului spun că acesta este prea scump şI va adânci dependenţa energetică şI aşa foarte mare Bulgariei de Rusia.

Compania de stat NEK şI ruşii de la Atomstroyexport, care au fost contractaţi pentru realizarea a două reactoare de 1.000 MW, au agreat întârzierea proiectului până la finele lui iunie, a anunţat NEK într-un comunicat.

“Cele două companii au căzut de acord să depună eforturile necesare pentru a realiza analize detaliate asupra problemelor legate de siguranţa nucleară şI de radiaţii”, a comunicat NEK.
La finele lui noiembrie 2010 cele două companii au precizat că vor demara proiectul până la finele lunii martie şI că acesta va fi operaţional până în 2017.
Marţi, NEK a mai fost de acord să semneze un document obligatoriu cu ruşii în două luni, fără a avea consimţământul guvernului. Drept urmare, Krasimir Parvanov, directorul executiv al NEK, a fost demis, a anunţat ministerul Energiei.

Un sondaj recent arată că doar 24% din bulgari sprijină construirea unei centrale nucleare noi la Belene, faţă de 80%, înainte de criza japoneză. NEK si Atomstroyexport au mai anunţat că vor depune toate eforturile de a respecta orice noi norme de securitate internaţională sau europeană ce vor fi impuse.

Cearta pentru bani

Bulgaria a contractat compania rusă, unitate a gigantului Rosatom, să realizeze centrala pentru 4 miliarde de euro. Însă proiectul nu a avansat din cauza disputelor privind preţul şI a retragerii RWE.
Bulgaria, care are mare nevoie de bani, insistă ca realizarea centralei să coste 5 miliarde de euro, în vreme ce Rusia cere 6,3 miliarde de euro. Sofia a anunţat că nu va bugeta mai mulţi bani, ale cărui costuri sunt asteptate să ajungă la 11 miliarde de euro si are nevoie de investitori străini.
După ce RWE, din Germania, s-a retras în 2009 citând probleme financiare, numai Forum (Finlanda) şI Altran (Franţa) şi-au manifestat interesul, dar doar pentru 1%.

Belene, zonă seismică

Autorităţile nucleare au aprobat Belene drept un sit potrivit pentru o centrală nucleară, dar încă nu a dat permisiunea pentru proiect. Jurnalul Naţional a prezentat, însă, că telegramele WikiLeaks arată, o altă faţă a proiectului: RWE se plângea de lipsa de transparenţă a bulgarilor şI ruşilor, fiind marginalizat mai mult ca investitor financiar. Tot acolo se menţiona că asta ar putea avea consecinţe nefaste din punct de vedere al siguranţei. Organizaţiile de protecţie a mediului avertizează că locaţia este sensibilă din punct de vedere seismic. La cutremurul din 1977, 120 de oameni au murit la Zimnicea, aflată la numai 14 kilometri distanţă de Belene. Însăşi Academia de Ştiinţe a Bulgariei avertiza, într-un studiu din anul 1990, că amplasarea unei centrale nucleare ar reprezenta un risc enorm.

Rusia a anunţat că noile sale reactoare de la Belene pot rezista la un cutremur de 7,4 grade pe scara Richter si chiar prăbuşirii unui avion de 400 de tone.

Spre comparaţie, centrala de la Cernavodă, realizată pe tehnologie canadiană CANDU, e proiectată să reziste la un cutremur de 8 grade.

×
Subiecte în articol: energie belene energie nucleara