x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulugea: Doar 9% din locuinţe sunt asigurate

Bulugea: Doar 9% din locuinţe sunt asigurate

de Elena Stan    |    18 Iul 2011   •   09:57

Aproape 724.000 de polite de asigurare obligatorii PAD au fost incheiate pana la data de 15 iulie 2011, dintre care aproape 490.000 au fost parafate in mediul urban, iar circa 237.000 in mediul rural, ceea ce reprezinta o acoperire la nivel national de 8,63%, arata cele mai noi date publicate, de catre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).


Potrivit sursei citate, valoarea totala a despagubirilor se ridica la aproape 87.400 lei, in timp ce rezerva constituita de PAID depaseste 261.000 lei.

PAID a emis, in intervalul 15 iulie 2010 - 15 iulie 2011, aproape 724.000 de polite de asigurare obligatorie, portofoliul aratand faptul ca acoperirea la nivel national este de 8,63%, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, adica 8,385 milioane de locuinte.

Ritmul de subscriere a PAD a depasit, in saptamana premergatoare datei de 15 iulie a.c., un varf de peste 20.000 de polite/zi.

In primul an de subscriere al politei de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID a avizat 46 de dosare de dauna, dintre care a achitat, pana in acest moment, 16 dosare, iar valoarea totala a despagubirilor platite se ridica la 87.375,64 lei.

Dintre cele 46 de dosare de dauna avizate, 24 sunt deschise in urma producerii riscului de inundatii, iar 22 de dosare pentru locuintele afectate de alunecarile de teren. Dauna medie platita de catre PAID are o valoare de 5.461 lei.

Conform lui Marius Bulugea, directorul general al PAID, cele mai multe dosare de dauna au fost deschise in judetele Harghita, Prahova si Brasov, daunele inregistrate sunt izolate, pentru ca numarul politelor incheiate in teritoriu se afla inca la un nivel extrem de redus comparativ cu fondul locativ existent in zonele respective.

''Cele mai multe dosare de dauna au fost deschise in judetele Harghita, Prahova si Brasov. Daunele inregistrate sunt izolate, pentru ca numarul politelor incheiate in teritoriu se afla inca la un nivel extrem de redus, comparativ cu fondul locativ existent in zonele respective. In urma cu un an, nu am luat in calcul riscul la care suntem noi expusi, si spuneam ca vom avea un procent de 15% din fondul locativ. Circumstantele negative ne-au facut sa rectificam aceasta cifra'', a mentionat Bulugea.

Romania este vulnerabila la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, in ultimii cinci ani frecventa si gravitatea acestor fenomene producand pierderi economice substantiale.

×