x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa - Piaţa bursieră suferă "corecţii" politice

Bursa - Piaţa bursieră suferă "corecţii" politice

de Adrian N. Ionescu    |    20 Apr 2007   •   00:00
Bursa - Piaţa bursieră suferă "corecţii" politice

Indicii bursieri au scăzut şi ieri pe fondul dezbaterilor parlamentare privind suspendarea preşedintelui României. Brokerii sunt nemulţumiţi de prelungirea crizei politice.

După ce marţi indicele general BET – C al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) înregistrase un nou maxim al tuturor timpurilor, tranzacţiile s-au realizat ieri la preţuri tot mai mici, pe fondul dezbaterilor parlamentare privind suspendarea preşedintelui României.

Cu o oră înaintea închiderii zilei de ieri, toţi indicii BVB îşi amplificau scăderea începută miercuri, dar cel mai afectat a fost indicele BET – Fi, care este o medie ponderată a cotaţiilor celor 5 Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) şi care era mai mic cu peste 3%. Indicele BET al celor mai importante 10 acţiuni (în afara SIF-urilor) era cu 1,48% mai mic, iar BET – C scădea cu peste 1%.

REACŢIA. "Sentimentul negativ al investitorilor este justificat. Piaţa are nevoie de stabilitate şi nu de un bâlci politic prelungit", spune Răzvan Paşol, preşedintele societăţii de brokeraj Intercapital Invest. "Dacă nu se rezolvă cât mai repede situaţia politică, efectele negative asupra pieţei se vor resimţi şi pe termen mediu, nu doar pe termen scurt. Investitorii sunt deranjaţi de instabilitatea politică şi, până când aceasta nu dispare, nu iau decizia de a reinvesti", a precizat Răzvan Paşol. şi evoluţia valorii tranzacţiilor semnalizează prudenţa investitorilor. Dacă marţi s-au rulat la Bursă peste 93,8 milioane de lei, miercuri valoarea tranzacţiilor s-a redus cu peste 27%, până la 67,8 milioane. Ieri s-au vândut acţiuni de 59,1 de milioane de lei.

VOLATILITATE. SIF-urile au fost cel mai afectate, pentru că sunt şi cele mai speculate. "Dacă evoluţia acţiunilor unei companii exprimă o singură afacere, SIF-urile reprezintă pachete de afaceri din cauza pachetelor de acţiuni pe care le deţin la mai multe companii venind din mai multe sectoare ale economiei. Este firesc ca, în asemena cazuri, volatilitatea în cazul SIF-urilor să fie mai mare", explică Răzvan Paşol. În terminologia brokerilor, volatilitatea este rapiditatea cu care cotaţiile sau chiar tendinţele acestora se schimbă sub influenţa diferitelor informaţii.

În afară de SIF-uri, la ora 13:00 pierdeau mult şi companiile petroliere, acţiunile Petrom scăzând cu peste 5%. Chiar şi acţiunile Transelectrica, considerate printre cele mai stabile, erau cu peste 1,4% mai ieftine decât miercuri. Întreaga piaţă a fost volatilă, speculaţiile făcând ca, spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, cotaţiile să recupereze o parte din pierderile de peste zi. Piaţa a închis cu o scădere de 1,22% a indicelui BET – Fi (al SIF-urilor), de 1,08 al indicelui general BET – C şi de 1% a indicelui BET al celor mai importante 10 acţiuni.

LEUL SCADE SUB TENSIUNILE POLITICE
Leul s-a depreciat ieri faţă de euro la 3,3370 lei/euro, de la 3,3298 lei/euro cât era în ziua precedentă, din cauza instabilităţii politice provocate de suspendarea preşedintelui României, a spus dealerul unei bănci. Piaţa valutară interbancară s-a deschis joi la 3,3320-3,3340 lei/euro, iar apoi euro a urcat la 3,3380 lei. Ulterior, leul a recuperat o parte din terenul pierdut, până la 3,3350-3,3370 lei/euro. "Tendinţa de apreciere a leului s-a oprit tocmai din cauza situaţiei politice. Orice instabilitate politică duce la o reticenţă a investitorilor străini şi chiar locali, iar azi s-a văzut acest lucru pentru că apetitul investitorilor pentru cumpărarea de valută a crescut cu scopul de a se proteja de mişcări viitoare ale pieţei", a spus sursa citată.
×
Subiecte în articol: economic