x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Business - Aeronave de inchiriat

Business - Aeronave de inchiriat

de Catalin Budescu    |    16 Noi 2005   •   00:00
Business - Aeronave de inchiriat

Chiar daca este o afacere care abia acum incepe "sa prinda", inchiriatul de aeronave, fie ca vorbim de avioane de mica capacitate, fie de elicoptere, incepe sa se dezvolte tot mai mult si in Romania.

Tipul clientilor care apeleaza la astfel de servicii incepe sa devina din ce in ce mai variat, dar in principal, doritorii se incadreaza in clasa oamenilor de afaceri. Acestia prefera in ultima perioada pentru calatoriile de afaceri in tara sa inchirieze mai degraba un avion de mica capacitate sau un elicopter, in defavoarea automobilului sau trenului.

AEROFOTOGRAFII. Alaturi de acestia, mai nou, diferitele hobby-uri ca: aerofotografiile (de precizat, ca persoanele interesate trebuie sa-si obtina in prealabil aprobarile necesare pentru a putea fotografia din aer orase, institutii etc.), vanatoarea in Delta sau, pur si simplu, vizite la obiective turistice, survolarea zonelor de munte, Litoral, Delta fac din aceasta afacere una solicitata de catre persoanele cu venituri ridicate. "Am avut cereri si pentru recuperarea unor persoane aflate in situatii-limita, dar si pentru nunti (dusul miresei la biserica)", ne-a declarat Tecu Victor, patronul companiei Avi Group Travel, care se ocupa si cu inchiriatul de aeronave.

CERINTE. Pentru inchiriere de aeronave, indiferent de tipul de care vorbim, sunt necesare cateva date standard cum ar fi: ora plecarii, pentru a se sti daca este un zbor de noapte sau de zi, locul aterizarii etc., precum si plata in avans a costului total. In general, detaliile se stabilesc la semnarea contractului dintre doritor si companie. Clientul plateste doar pentru orele de zbor si, daca este cazul, pentru masa si cazarea pilotului. Preturile pentru inchiriatul unei aeronave incep de la minimum 350 euro/ora de zbor (la o capacitate de trei locuri), adica 116 euro/persoana/ora de zbor, si pot ajunge si pana la peste 2.200 de euro pentru o ora de zbor.

Clientii firmelor de inchiriat aeronave sunt persoane fizice, dar de cele mai multe ori si diferite institutii, care apeleaza si ele la aceste servicii. Una dintre cele mai solicitate aeronave, conform specialistiilor din acest domeniu, a fost, anul acesta de exemplu, modelul EC 120B (un elicopter de trei persoane), asta datorita si pretului accesibil si faptului ca este un elicopter de dimensiuni mici, ce poate ateriza aproape oriunde.

OFERTA
Romanii pot inchiria, de exemplu, avioane de mica capacitate ca Piper Seneca V (capacitate de maxim sase locuri, autonomie de zbor de patru ore si o viteza de 300 km/h), cu circa 750 de euro/ora de zbor, sau Cessna 172S (capacitate de maxim trei locuri, autonomie de patru ore si o viteza de 200 km/h), cu circa 350 euro/ora. Sau, daca vorbim de elicoptere, putem gasi de inchiriat modelul EC 155B (cu o capacitate de sase-opt locuri, autonomie trei-patru ore si o viteza de 300 km/h), cu aproximativ 2.200 de euro pe ora, sau EC 120B (cu o capacitate de trei locuri, autonomie de trei ore si o viteza de 200 km/h), cu circa 850 de euro/ora de zbor. Celor patru modele li se adauga si altele, in functie insa si de compania care inchiriza.
×
Subiecte în articol: economic capacitate zbor aeronautic