x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BVB estimează triplarea profitului în 2011

BVB estimează triplarea profitului în 2011

de Vali Blanaru    |    29 Mar 2011   •   21:01

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) estimează pentru acest an un profit net de 20,8 milioane lei, de peste trei ori mai mare faţă de câştigul din 2010, mizând pe un rulaj mediu zilnic de tranzacţionare 11,5 milioane euro, în creştere cu 37%. Bursa de Valori a înregistrat anul trecut un profit net de 5,7 milioane lei, iar media zilnică a lichidităţii a fost de 8,4 milioane euro.

Rulajul mediu zilnic înregistrat de BVB în primul trimestru din acest an pe segmentul acţiuni a fost de 12 milioane euro.

Pentru acest an, BVB ar urma să înregistreze în acest an venituri de 39,3 milioane lei, aproape duble faţă de încasările de anul trecut, iar cheltuielile sunt estimate să avanseze cu 18%, la 16,2 milioane lei. Compania a consemnat în precedentul exerciţiu financiar venituri de 20,2 milioane lei şi cheltuieli de 13,7 milioane lei.

"Proiectul bugetului îşi propune o dublare a veniturilor faţă de cele realizate anul trecut, îndeosebi pe seama creşterii substanţiale a veniturilor din exploatare ca urmare a continuării proiectelor în care Bursa este implicată, precum şi a dezvoltărilor propuse. Un aport substanţial îl vor aduce şi veniturile financiare din dividendele aferente participaţiilor pe care BVB le deţine în alte societăţi. Acestea se completează cu veniturile financiare obţinute de societate din plasamente financiare, ce estimăm că vor fi fructificate cu o dobânda medie de 6,5%", se spune în bugetul aprobat de Consiliul de Administraţie şi supus spre avizare acţionarilor.

Bugetul va fi discutat de acţionari la 29/30 aprilie, în AGA.

Conducerea BVB a luat în calcul şi derularea unor oferte publice la OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi Romgaz. BVB estimează că în acest an va încasa dividende de 8,2 milioane lei de la Depozitarul Central, unde deţine peste 67% din acţiuni, iar din dobânzi la depozite va mai primi 3,2 milioane lei. Pe termen mediu, BVB intenţionează să majoreze capitalul social al Casei de Compensare Bucureşti, inclusiv prin cooptarea în acţionariat a Depozitarului Central şi a Operatorului Pieţei de Energie Electrică - OPCOM.

Bursa s-a listat pe propria piaţă la 8 iunie, iar de atunci structura acţionariatului s-a modificat vizibil. Casele de brokeraj, care până la listare deţineau majoritatea acţiunilor, au început să vândă din participaţii, iar alţi investitori, inclusiv străini au intrat la cumpărare. Printre investitorii străini care au în portofoliu acţiuni BVB se numără Franklin Templeton şi Erste Asset Management Viena, dar şi alte fonduri de investiţii.

La finalul anului trecut, investitorii străini deţineau 13,27% din acţiunile BVB, iar restul de 86,73% erau în portofoliile acţionarilor locali, potrivit raportului anual al BVB.

 

×