x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cablu tv - Scumpire pe baza de negociere

Cablu tv - Scumpire pe baza de negociere

de Cristian Ionita    |    01 Dec 2005   •   00:00
Cablu tv - Scumpire pe baza de negociere

Scumpirea cu 15% a abonamentului la cablu e "ridicola", spune ORDA. De fapt, procentul se va decide in urma unor negocieri foarte ciudate.

Scumpirea cu 15% a abonamentului la cablu e "ridicola", spune ORDA. De fapt, procentul se va decide in urma unor negocieri cel putin ciudate.

Reprezentantii televiziunilor, radiourilor si ai societatilor de cablu protestau in urma cu doua zile fata de Ordonanta de Urgenta 123/2005, initiata de Ministerul Culturii. Pe scurt, aceasta incurajeaza organismele de gestiune colectiva (OGC) sa ceara procente ametitoare din cifra de afacere a cablistilor sau societatilor de radio si televiziune in contul drepturilor de autor.

Aceste pretentii financiare vor avea ca efect in 2006 scumpirea abonamentelor la cablu cu 15% si limitarea dreptului la informare a publicului, potrivit asociatiei cablistilor (ACC) si Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA).

REACTIE. Replica nu a intarziat sa apara. In mod ciudat, in loc sa raspunda acestor acuzatii OGC-urile, in dezbatere a intervenit Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Eugen Vasiliu, directorul adjunct al ORDA, a catalogat ieri drept "ridicola" vehicularea acestor procente, inainte ca utilizatorii si titularii de drepturi de autor sa se fi asezat la masa negocierilor. El spune ca abonamentul la cablu nu se poate scumpi cu 15%-17%, deoarece modificarile aduse Legii drepturilor de autor prin Ordonanta 123 nu prevad acest lucru.

EXPLICATII. "Legea nu prevede nici o scumpire, ci doar o negociere libera intre cei care ofera, titularii de drepturi prin organismele lor de gestiune colectiva, si utilizatori, respectiv posturi de radio, tv, cablisti. A spune ca prin noua Lege a drepturilor de autor se va produce o scumpire cu 17% este mai mult decat ridicol", a declarat Vasiliu. El a precizat ca exista posibilitatea ca proprietarii de drepturi sa ceara 17%, dar asta nu inseamna ca utilizatorii trebuie sa si acorde acest procent. "Eliminarea limitelor de negociere inseamna ca partile se asaza la masa si se ajunge la un rezultat, dar nu se poate spune dinainte daca se va produce o scumpire sau, chiar mai mult, sa se dea si o cifra gen 17%", a explicat Vasiliu.

LIMITE. Exista totusi o problema: ordonanta in cauza nu prevede nici un fel de criteriu sau limite intre care cele doua parti sa negocieze. OGC-urile pot cere oricat, pentru ca limitele au fost eliminate prin OUG 123.

Referitor la eliminarea limitelor, adjunctul ORDA a declarat: "Legea spune clar ca aceste plati se fac in proportia utilizarii repertoriului. Iarasi este o mare smecherie, pentru a se incita publicul. Legea nu scrie ca Realitatea TV trebuie sa plateasca. Legea spune ca trebuie sa plateasca in functie de proportia utilizarii. Daca esti post de stiri, evident ca nu vei plati in proportia unui post de muzica".

NEGOCIERI FARA BAZE JURIDICE
Problema poate fi rezumata la faptul ca cineva trebuie sa dea bani si altcineva trebuie sa primeasca. Cati bani? Conform legii, acest lucru se va stabili printr-o negociere.
Marea problema a celor care trebuie sa dea bani este ca legea nu stabileste nici un fel de criterii pentru negociere. "In lege nu se specifica nici un fel de criteriu pe baza caruia sa putem justifica procente _ nici noi, nici OGC-urile", explica Radu Petric, presedintele ACC.
Pentru a nu se ajunge la procente usturatoare, in vechea Lege a drepturilor de autor era prevazuta o proportie maxima de 2% din cifra de afaceri, pe care trebuiau s-o plateasca toate societatile de cablu. Prin OUG 123, acest procent a fost eliminat, spre marele noroc al OGC-urilor. Acum, acestea cer de la cablisti 17%. Cat vor primi de fapt se va stabili prin negociere. In functie de ce vor negocia cele doua parti? Legea nu mai spune.
Prin urmare, pretul abonamentelor noastre la cablu va fi stabilit printr-o negociere absurda.

×
Subiecte în articol: economic negociere cablu