x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cadou de 20 de milioane de euro

Cadou de 20 de milioane de euro

20 Feb 2004   •   00:00

Reprezentantii AOAR sustin ca "vizita presedintelui Ion Iliescu in Israel va aduce pentru firma israeliana Netafim un supercontract de circa 20 de milioane de euro pentru echipamente de irigatii".

Oamenii de afaceri romani se simt discriminati de catre anumiti reprezentanti ai Guvernului, au declarat ieri reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Ei cred ca Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) se afla la un pas de o asociere "strategica" cu compania Netafim, pentru obtinerea unui contract de livrare a unor echipamente de irigatii pentru agricultura romaneasca. Presedintele firmei romanesti Iridex Group, Corneliu Pascu, a specificat: "Stim ca anumiti consilieri guvernamentali au negociat cu reprezentanti ai societatii Netafim, la Paris, asocierea celor doua companii (n.r. SNIF si Netafim) pentru infiintarea unei firme mixte, cu scopul de a livra, fara vreo licitatie prealabila, instalatii de irigare in valoare de 20 de milioane de euro catre partea romana". "Acest lucru este deosebit de grav pentru intreprinzatorii roma ni si este nelegal", a mai adaugat acesta.

Ilegalitati
In documentul prezentat de AOAR se mentioneaza ca "firma Netafim nu este produca toare de echipamente de irigatii, ea produce sisteme de microirigatii cu picatura si doreste sa isi dezvolte o productie de echipamente de irigatii pe seama finantarii acestora si a distributiei asigurate de statul roman". Autoritatile trebuie sa respecte legislatia privind achizitiile publice si sa stabileasca criterii de selectie la licitatii care sa nu restrictioneze accesul firmelor romanesti. "Cerem sa nu se mai ocoleasca aceasta lege printr-o serie de procedee, mai ales prin societati mixte", a precizat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

Implicatii negative
Daca se va dovedi ca asocierea va avea loc, "cadoul" facut de partea romana va avea implicatii negative directe asupra producatorilor romani de sisteme de irigatii. Conform legislatiei romane, punct de vedere sustinut de catre reprezentantii oamenilor de afaceri, aceasta posibila asociere este ilegala, puta nd fi facuta doar printr-o licitatie publica. De asemenea, asocierea va da o lovitura grea producatorilor romani de instalatii, care nu vor mai putea sa-si vanda produsele, ducand la falimentarea acestora (din capacitatile proprii de productie, firmele autohtone reusesc in acest moment sa distribuie doar 15-20% din productie). "Nu intelegem de ce Guvernul, care este finantat de contribuabili romani, doreste sa dezvolte investitii ale altor investitori straini in detrimentul celor romani", a concluzionat Corneliu Pascu.

SNIF nu recunoaste
Informatiile prezentate de AOAR ieri au fost negate de directorul general al Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare. Acesta nu s-a delimitat categoric de informatiile date publicitatii de oamenii de afaceri, ci doar a tinut sa precizeze ca nu are nici un fel de cunostinta de vreun posibil contract cu firma israeliana. "Nu este nici un fel de propunere concreta pentru o posibila asociere cu firma din Israel - Netafim, eu unul nu am cunostinta de asa ceva. Nu cunosc valoarea contractului si nici nu stiu daca voi face parte din delegatia oficiala care se va deplasa in Israel, iar daca Asociatia Oamenilor de Afaceri vorbeste despre un astfel de contract, poate stie ea mai multe, eu unul nu cunosc", ne-a declarat Apostol Valentin, director general al SNIF. Nu trebuie uitat ca instalatiile de irigat livrate de produca torii romani, in valoare de 300 de miliarde de lei, in primavara lui 2003, in cadrul programului guvernamental de sustinere a agriculturii, au fost platite de-abia in aceasta luna.
CATALIN BUDESCU

×
Subiecte în articol: economic