Icoane pe pereti, zece mese intr-un decor modest, lumina plapanda, de lumanare. La Iamskoie Pole, prima cafenea ortodoxa din Moscova, clientii vin sa bea un ceai si sa asculte o predica.
MARINA CONSTANTINOIU
|
BUCATARUL. Aleksandr Novikov prepara bucatele adaugand si suflet, dupa spusele sale |
ISTORIE. Acum doi ani, directoarea cafe-clubului, Natalia Nazarova, avea, in aceeasi locatie, un club vegetarian si un magazin in care avea de vanzare amulete, cristale magice si literatura bogata despre stiintele oculte. Si castiga bine, comenteaza reporterul France Presse, care relateaza despre noua idee de comert in Rusia.
REVELATIA. O intalnire pe care a avut-o cu preotul ortodox Nikolai Gurianov i-a schimbat viata doamnei Nazarova. A facut-o sa-si dea seama ca se ocupa cu "desertaciuni" si sa-si intoarca fata catre credinta. Si a gasit clienti pentru noua afacere: credinciosii, care vin sa bea un ceai sau sa manance, ca oferta este variata: clatite cu carne, ciorba, chiftele. Pentru cei care postesc, salate de legume, supa de ciuperci si briose, fara ou si fara unt, facute conform unei retete originale, a patiserului Aleksandr Novikov.
DEDICATI. Novikov, cu barba lui cea lunga si crucea din argint de pe piept, seamana mai mult cu un preot. "Oamenii care lucreaza in cafeneaua noastra sunt toti credinciosi. Noi suntem cei care gatesc, dar o facem rugandu-ne si punandu-ne tot sufletul in munca noastra", explica el reporterului.
Dupa-masa, clientela e formata mai mult din muncitorii din cartier, care vin la Iamskoie Pole sa ia ceva cald. Nu sunt neaparat oameni religiosi, dar apreciaza bucataria ca la mama acasa. N-au parte de celebra vodca, dar au bere in meniu. Numai ca nici pe aceasta nu o comanda clientii decat rar.
PROGRAM. Religiosii vin mai degraba seara, pentru a asista la programul cultural. In fiecare zi de marti au intalniri cu preoti, care le tin predici pe teme diverse: cum sa ramai credincios intr-o lume plina de tentatii, cum sa te perfectionezi sau sa depasesti suferintele. In alte zile, fosti rockeri convertiti la ortodoxie vin si canta cantece religioase, in altele se difuzeaza filme consacrate religiei si uneori se sustin concerte de jazz.
TEAMA
"Sunt oameni care se tem sa abordeze un preot in biserica. In centrul nostru e mai usor" -
Natalia Nazarova, directoarea cafe-clubului
SOLIDARITATE UMANA
|
Cafeneaua are in medie 100 de clienti pe zi. Preturile sunt accesibile, chiar si pentru un buget modest. Cel mai scump fel de mancare costa 100 de ruble (3 dolari). Acelasi tarif este practicat si pentru concerte. "Sunt oameni care se tem sa abordeze un preot in biserica. In centrul nostru, e mai usor", explica directoarea cafenelei, care s-a convertit la ortodoxie, inainte de a schimba destinatia localului. Si a schimbat totul acolo: personalul, programul, meniul. Si nici nu-i mai invita pe diversii guru, foarte populari, care-i aduceau venituri de mii de ruble. "Am sugrumat propria afacere cu mainile mele. Am avut enorme probleme financiare. Dar de fiecare data mi-am zis ca, in numele lui Dumnezeu, totul se va rezolva", marturiseste aceasta, cu entuziasm. "Biserica ortodoxa nu ne finanteaza. Ne bazam pe ajutorul lui Dumnezeu si pe noi insine", explica Nazarova, care adauga ca problemele dispar una cate una, ca prin miracol. "Cand aveam datorii enorme, un client a lucrat pe gratis si ne-a renovat localul. Un alt client ne-a donat un televizor", mai spune ea. Mancarea se face in trei cuptoare modeste, iar ingredientele sunt carate in saci, cu un carucior, de sotul directoarei.
|