x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Caldura de imprumut

Caldura de imprumut

08 Dec 2004   •   00:00

ENERGIE - Conturile de datorii intra in efervescenta lunii cadourilor

Imprumuturile pentru completarea zestrei de combustibili necesari iernii se acumuleaza pe zi (de decembrie) ce trece. Desi, de obicei, achizitiile de combustibil sunt mai scumpe iarna, specialistii cred ca ieftinirea titeiului din ultima perioada atrage si ieftinirea altor combustibili.
ADRIAN N. IONESCU

CLASIC. In pragul iernii, centralele termice romanesti functioneaza, ca de obicei, pe baza imprumuturilor externe
Numai ABN AMRO a acordat, in ultima vreme, credite de 125 milioane dolari pentru finantarea achizitiilor de combustibili, fie ca acestia sunt necesari celor 20 centrale termice membre ale asociatiei Cogen, fie ca este vorba de gazele naturale pe care le vinde Distrigaz Sud. Si intr-un caz, si in celalalt este vorba de aprovizionari de iarna.

DATORII AMANATE. Pe de alta parte, prin ordin al ministrului Economiei si Comertului, vor fi amanate de la plata in vederea scutirii datoriile fata de Electrica, acumulate pana la 31 decembrie 2003 de 41 unitati miniere si cariere, pentru care Guvernul a aprobat decizia de inchidere. Potrivit Mediafax, valoarea totala a obligatiilor neachitate este de 361 miliarde lei, din care 158,8 miliarde lei reprezinta dobanzile si penalitatile aferente. Cele 41 de unitati datornice apartin CN Huilei Petrosani, Moldomin, Remin Baia Mare, Minvest Deva, SNC Ploiesti si Minbucovina.

DATORII NOI. Creditul de 75 de milioane de dolari acordat celor 20 de centrale termice membre ale asociatiei Cogen este garantat de statul roman si are un termen de sase ani, potrivit unui comunicat al ABN Amro. Cogen este o asociatie profesionala care reuneste 28 de termocentrale desprinse din Termoelectrica si intrate in patrimoniul administratiilor locale. Printre cele mai mari se numara CET Govora, Electrocentrale Oradea, Uzina Termoelectrica Giurgiu, CET Arad, Iasi, Pitesti si Brasov, Termoelectrica Ploiesti si Enet Focsani. Centralele Cogen au avut o cifra de afaceri totala de 286 milioane de euro, in anul 2003.

Tot statul garanteaza si creditul de 50 de milioane de dolari cu care Distrigaz Sud (DG Sud) va cumpara o parte din gazele necesare jumatatii de tara unde opereaza compania, cu toate ca DG Sud urmeaza sa intre in proprietatea Gaz de France contra 311 milioane euro.

CUMPERI VARA CE ARZI IARNA. "In principiu, preturile combustibililor sunt legate de cele ale petrolului si, cum petrolul este produs de bursa, si ceilalti combustibili pentru caldura, mai ales pacura, urmeaza aceeasi evolutie", spune analistul Dan Trepcea. De ce, totusi, achizitiile nu se fac vara, prin contracte la termen (mai avantajoase)? "Probabil pentru ca petrolul a avut anul acesta o evolutie contrara celei obisnuite", este de parere Trepcea. Oficialii DG Sud nu au putut raspunde in timp util la intrebarea noastra.

PALMARES IMPRESIONANT
ABN AMRO, prezidata in Romania de Henk Mulder (foto), a mai fost implicata in acordarea de finantari pentru unitatile din sistemul energetic. In 2002, banca a fost principalul coordonator al unui imprumut sindicalizat de 150 milioane dolari pentru Termoelectrica, iar in 2003 a fost unul dintre aranjorii unui credit sindicalizat de 160 milioane dolari pentru Electrocentrale Bucuresti si a altuia de 40 milioane dolari la Termoelectrica.

PERSPECTIVE NECLARE
Parerile sunt impartite privind evolutia pietei titeiului. "Pe termen lung se va ajunge la 35 dolari/baril", crede ministrul francez Patrick Devedjian, citat de Reuters. Robert Mabro, de la Institutul de Studii Energetice din Oxford, estimeaza ca titeiul s-ar putea ieftini "usor in 2005, cu conditia diminuarii drastice a cererii". Un raport al bancii Goldman Sachs spune ca cererea mondiala a scazut in ultimele doua luni. Titeiul pare sa se fi stabilizat sub 43 de dolari / baril, dupa o scadere de 7 dolari, dar estimarile privind valoarea contractelor cu livrare la termen (futures) pentru primul trimestru al lui 2005, desi in scadere cu un dolar, pana la 45 de dolari, sunt superioare. Pe de alta parte, gazele sunt in continua scumpire in Romania, potrivit unei "foi de parcurs" stabilita cu Uniunea Europeana.

×
Subiecte în articol: economic milioane dolari