x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Căldura din iarnă a scumpit materialele de construcţii

Căldura din iarnă a scumpit materialele de construcţii

de Dan Straut    |    10 Mar 2020   •   11:43
Căldura din iarnă a scumpit materialele de construcţii

Vânzările de materiale de construcţii în ianuarie și februarie au crescut la volumele din sezoanele calde datorită temperaturilor neaşteptat de ridicate din aceste luni, care au impulsionat lucrările de construcţii, arată un studiu al Casei de Comenzi Vindem-Ieftin.ro.

„Majoritatea furnizorilor nu au fost pregătiți, ei raportându-și stocurile la nivelul extrasezonului din anii precedenți. Cererea a diminuat stocurile, şi astfel prețurile au crescut datorită consumului neașteptat de intens. Toți furnizorii au comenzi, nimeni nu se plânge chiar dacă prețurile au crescut. Scumpirile nu sunt de neglijat, totuși, chiar dacă sunt doar cu 3-5%”, a declarat pentru Jurnalul directorul general al societăţii, Cosmin Răileanu.

Leul slab a majorat costurile din import

„Importurile au costuri de intrare mai mari, pe fondul deprecierii leului. Astfel, cele două cauze de majorare ar fi cursul valutar și faptul că vânzările mari din ianuarie și februarie au diminuat neașteptat stocurile, iar până va sosirea comenzilor lansate în extern, furnizorii vor ține la preț”, a mai arătat Cosmin Răileanu. El anticipează că „în contextul creșterii prețurilor și al lipsei forței de muncă în raport cu cererea de pe piaţa imobiliară, prețurile imobilelor vor crește cu 15-20%.

„Totuși, noi suntem rezervați cu privire la continuarea creșterii pieței în același ritm ca în ultimii 4 ani, având în vedere situația politică, datoriile României, criza mondială, pandemia etc.”, a mai spus reprezentantul casei de comenzi.

×