x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Caldura ieftina pe bani din credit

Caldura ieftina pe bani din credit

09 Iun 2005   •   00:00

Asociatiile de proprietari care au apartament la bloc pot obtine credite ieftine de reabilitare a conductelor si echipamentelor de incalzire si pentru proiecte de izolare termica. Economiile la factura depasesc sarcina datoriei.



  • de ADRIAN N. IONESCU

  • AVANTAJ. Proprietarii se pot asocia pentru a-si reabilita termic locuintele
    Fondul Roman pentru Eficienta Energiei (FREE) poate credita proiectele de investitii ale asociatiilor de proprietari de apartamente, destinate reducerii consumurilor energetice. Daca o asociatie vrea sa schimbe sau sa izoleze conductele vechi de agent termic si apa calda din blocurile sale, sa izoleze termic planseele acestora si alte spatii comune sau chiar sa investeasca intr-o centrala termica proprie, proiectul respectiv devine eligibil pentru fond. "Am avut deja discutii cu trei asociatii din Braila si cu una din Bucuresti", a declarat ieri Mihai Marius Voronca, directorul executiv al FREE.

    OPORTUNITATEA. "FREE tine seama si de impactul social al proiectelor investite si de aceea putem face exceptii pentru asociatiile de proprietari care au nevoie de sume inferioare volumului minim al creditului", spune Voronca. Altfel, fondul se adreseaza mai ales firmelor, care se pot imprumuta cu 100.000 dolari pana la 1 milion de dolari. Creditele FREE au dobanzi de 5%-7%, mici fata de piata, iar rambursarea se poate face in 3-5 ani. Perioada de gratie de 6-12 luni ar da ragaz asociatiilor sa obtina creditul si sa faca investitiile propuse chiar pana la iarna viitoare, cand gigacaloria va fi mai scumpa atat din cauza reducerii subventiilor, cat si scumpirii combustibililor.

    ECONOMII. "Economiile la facturi pot ajunge pana la 30% si sunt mai mari decat scumpirile. Din economii poate fi platit creditul si mai si raman bani", apreciaza directorul FREE. Municipalitatile au sesizat implicatiile acestei oportunitati pentru distributiile de agent termic, circa 58% din investitiile finantate deja de FREE derulandu-se in acest sector, prin proiectele a doua dintre cele cinci companii beneficiare. Astfel, municipalitatile implicate, din Iasi si Oradea, vor realiza economii energetice de 75% din consum. Fondul a finantat cele cinci companii cu 2,735 milioane de dolari si la fiecare dolar investit se obtin economii anuale de 0,266 dolari.

    PROBLEME. Principala problema ramane cea a garantiilor, care pot fi imobiliare, scrisori de garantie bancara sau gajul contului curent, ultimele doua tipuri fiind adeseori inaccesibile asociatiilor de proprietari. In cazul investitiei intr-o centrala de bloc proprie, in garantie pot intra si utilajele aferente.

    "Garantiile imobiliare constituie o solutie, cu conditia mobilizarii asociatiilor si a membrilor lor", spune Marius Voronca, facand aluzie la dificultatile de convingere a proprietarilor de apartamente si la managementul neperformant al asociatiilor. De pilda, este nevoie de un administrator destoinic care sa se ocupe de intabulare si de inscriere la cadastru sau de cautarea unor surse de finantare nerambursabila a studiului de fezabilitate a investitiei. Din pacate insa, pentru multi administratori numai managementul fluxurilor de numerar este un scenariu SF.

    AVANTAJ

    "Economiile la factura de energie termica pot ajunge pana la 30% si sunt mai mari decat scumpirile. Din economii poate fi platit creditul si mai si raman bani" - Mihai Marius Voronca directorul executiv Fondul Roman pentru Eficienta Energiei

    CERERE MARE
    In prezent, sunt analizate alte 20 de solicitari, depasind 7,5 milioane de dolari. In stadii avansate de analiza sunt sase proiecte care solicita 2,385 milioane de dolari. Fondul initial de 8 milioane de dolari a fost pus la dispozitia FREE de Fondul Global de Mediu (GEF) prin Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare.

    Directorul executiv al FREE a tinut sa mentioneze ca printre solicitanti se numara firme care au export si care pot compensa pierderile pricinuite de deprecierea euro.

    Fondul va functiona si dupa epuizarea celor 8 milioane, continuand creditarea pe masura rambursarilor si a mobilizarii altor surse. FREE discuta deja cu cateva banci, iar Marius Voronca a evocat exemplul Bulgariei, care a primit de la GEF aceleasi fonduri, dar a reusit obtinerea de sponsorizari care au dublat capitalul initial.

    ×
    Subiecte în articol: economic fondul dolari free