x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Caldura - Termoficarea, amanata

Caldura - Termoficarea, amanata

de Adrian N. Ionescu    |    28 Feb 2007   •   00:00
Caldura - Termoficarea, amanata

Revolutia termica promisa de programul "Termoficare 2006-2009" intarzie, pentru ca primariile nu au elaborat studiile de fezabilitate necesare investitiilor. Oficialii sunt totusi optimisti.

Numai zece primarii ale oraselor tarii au trimis studii de fezabilitate valabile privind investitiile de reabilitare a retelelor lor de termoficare si a centralelor termice. "Acest lucru va duce la intarzierea aplicarii programului «Termoficare 2006-2009», aprobat de Guvern in aprilie anul trecut", potrivit lui Vasile Muntenita, directorul unitatii de management al proiectului din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Programul prevede investitii de 13,4 miliarde de lei noi, din care 12,17 miliarde de lei (circa 3,6 miliarde de euro) reprezinta imprumuturile.

Absenta strategiilor de alimentare cu energie termica si a studiilor de fezabilitate a facut imposibila contractarea anul trecut a unor credite in valoare de 222 de milioane de lei.

INERTIE. "Si-au exprimat dorinta de a participa 72 de localitati, au trimis strategii si studii de fezabilitate 50 de consilii locale, dar, dupa analiza a 45 dintre ele, numai zece au corespuns rigorilor programului. Au fost cazuri in care s-au trimis documente cu date depasite: din 1997, 2002 sau 2003", spune Vasile Muntenita. Printre orasele care au trimis studii valabile sunt Suceava, Iasi, Focsani, Braila, Giurgiu, si Resita. Bucurestiul nu se afla inca printre "promovate", analiza documentatiei Capitalei prelungindu-se.

Consiliile locale mai au timp pana la 30 iunie sa trimita documentele, dar astfel de studii nu se fac peste noapte. Studiile de fezabilitate trebuie sa fie suficient de convingatoare pentru ca Guvernul sa poata emite ordonante care sa permita contractarea creditelor necesare pentru finantarea lucrarilor. Cum s-a vazut, creditele constituie grosul finantarii programului. "Vom propune trimestrial spre finantare studiile bune care ni se trimit si lucrarile vor incepe", isi arata optimismul Vasile Muntenita, care spune ca anul trecut s-au cheltuit cele 497,2 milioane de lei date de la buget.

SARCINA DATORIEI. Pentru anul acesta sunt prevazute credite de 3.496,1 milioane de lei noi, dar viteza de reactie a autoritatilor locale pune in pericol aceasta tinta. Sume finanteaza mai ales reabilitarea sistemului centralizat de producere si distributie a energiei termice pana la usa blocului.

Pe de alta parte, autoritatile locale au de ce sa se teama de plata noilor credite contractate pe piata libera. Primariile trebuie sa plateasca 50%, restul cazand in sarcina bugetului MAI. Dar anul trecut, centralele termice, respectiv autoritatile locale, erau deja datoare Ministerului Finantelor cu zeci de milioane de lei, pentru ca acesta platise alte credite in locul lor in calitate de garant. Multe centrale erau propuse de Fisc pe lista neagra a executarii silite.

MARILE AMBITII
Autoritatile centrale cred ca facturile cu utilitatile vor scadea pana la 10% din veniturile populatiei dupa realizarea programului Termoficarea. Preturile gigacaloriei ar urma sa scada cu 50%, pentru ca randamentul centralelor termice ar trebui sa creasca de la 50% la peste 85% si pentru ca pierderile din retea s-ar reduce de la 40% la sub 15%. Energia termica este platita cu preturi intre 107,5 lei si 258 lei/gigacalorie, in functie si de capacitatea primariilor de a acoperi diferentele pana la pretul de cost.
×
Subiecte în articol: economic