x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Calendarul scumpirilor Guvernului Scumpiceanu

Calendarul scumpirilor Guvernului Scumpiceanu

31 Mar 2005   •   00:00

Noile accize "made in" Guvernul Scumpiceanu intra astazi in vigoare. Li se adauga ajustarille tarifelor cerute de UE. Calendarul "usurarii buzunarelor la romani" il aflati in exclusivitate din Jurnalul National.

  • de F. ZAINESCU, I. ONACA PURDEA, A. N. IONESCU
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • Calendarul scumpirilor in 2005


    LEGEA COMPENSATIEI. Calin Popescu Tariceanu a introdus accize mai mari si a eliminat scutirile de TVA pentru a scapa de gaurile provocate de cota unica
    A introdus cota unica de impozitare, pentru a ne lasa mai multi bani in buzunare. Apoi si-a dat seama ca are gauri la buget pe care trebuie sa le acopere. Guvernul Calin Popescu "Scumpiceanu" ne-a dat cu o mana si ne-a luat cu doua. Majorarea accizelor, dar si a tarifelor la utilitati si servicii vor atrage un val de scumpiri in cursul acestui an. Calendarul acestora il aflati in exclusivitate din Jurnalul National.

  • Accizele ne "umplu" masa de Pasti
  • Energia da tonul altor cresteri

    1 aprilie nu va mai fi ziua pacalelilor, ci una a majorarilor, conform Codul Fiscal modificat, publicat in Monitorul Oficial. De accize, in primul rand. Cu mult mai umflate sau proaspat introduse, acestea sunt rezultatul negocierilor cu organismele internationale, fie ca este vorba de FMI sau de Uniunea Europeana. Si vor determina scumpirea painii, carnii, mezelurilor, bauturilor mai "tari" si mai slabe-n grad sau a calatoriilor cu trenul sau cu masina intr-o luna, maximum doua. Dar epopeea "usurarii buzunarelor la romani" nu se va opri aici. Daca s-a angajat sa nu mai majoreze accizele pana anul viitor, Guvernul ne-a pregatit, de-a lungul anului, ajustarea periodica a tarifelor la energie, gaze si transport pe calea ferata, conform Programului Economic de Preaderare. Majorari vor "suferi" si preturile si tarifele pentru transportul de calatori pe calea ferata si fluviala, serviciile telefonice si postale de baza, apa potabila si canalizarea, medicamentele. Dar sa o luam cu inceputul…

    CARBURANTII. Scumpirile anuntate de Petrom, pentru maine, sunt de 1.600 de lei/litru la benzine si de 1.700 de lei/litru la motorine. La Rompetrol, pretul motorinelor este cu 1.800 lei/litru mai mare, iar al benzinelor, cu 1.700 lei. Ambele companii au adoptat tactica de piata a scumpirii sub nivelul cresterii accizelor. Acestea sunt mai mari cu 16%-20% la benzine, 26% la motorine si 28% la gaz petrolier lichefiat. O coincidenta ciudata face ca, daca aceste cresteri s-ar fi reflectat in noile preturi, s-ar fi produs o scumpire mai mare si aproape uniforma a benzinelor si motorinelor Petrom: 7%. Nu este cu totul improbabil ca Ministerul Finantelor sa fi luat lista de preturi a Petrom si sa fi incercat un compromis intre acestea si nevoile bugetului.

    In viitor, la scumpirile datorate accizelor se vor adauga, cu siguranta, si influentele preturilor titeiului, diferite de la operator la operator. Petrom si Rompetrol anunta saptamanal modificarile provocate de aceasta cauza. Cum preturile titeiului pot varia si cu 100% pe parcursul acestui an, saptamanal, ne putem astepta la modificari semnificative. De obicei, scumpiri. De astazi, conform cresterii accizelor, benzina cu plumb ar fi trebuit sa coste 32.524 de lei (cu 2.184 lei mai mult), cea fara plumb 32.145 (+ 2.145 lei), iar motorinele super euro - 31.628 (+ 2.028 lei). Gazul petrolier lichefiat se va scumpi cu doar 500 de lei in loc de 1.000 de lei.

    GAZELE. De la 1 aprilie este prevazuta scumpirea gazelor naturale, cu o medie de 20% pentru toate categoriile de consumatori, cauza invocata fiind cresterea pretului gazelor importate, angajamentul fata de FMI fiind ca gazele din productia interna sa fie mai scumpe anul acesta in medie cu 95 de dolari / 1.000 mc. La aceeasi data va fi introdus si abonamentul lunar, al carui pret este inclus in majorarea anuntata, potrivit oficialilor Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANR GN).

    Astfel, la abonamentul de 4.500 de lei/ zi, Distrigaz Sud va adauga pretul (fara TVA) de 5.117,481 lei/ metru cub consumat de un abonat casnic, iar Distrigaz Nord 4.808,29 lei / mc. Romanii din sudul tarii vor plati cu 25% mai mult, iar cei din nord cu 19,1%, datorita cheltuielilor diferite ale distribuitorilor.

    EFECTELE. Scumpirea bezinei se va resimti in pretul transporturilor. Persoanele care calatoresc cu autocarele pe rute interne sau internationale ar putea plati cu pana la 20% mai mult pentru bilete de la 1 aprilie. Transportatorii acuza majorarea accizelor la carburanti si spun ca vor fi nevoiti sa creasca pretul biletelor pentru a nu iesi in pierdere. "De la 1 aprilie, tarifele pentru transportul de persoane pe rute internationale s-ar putea majora cu 5%-10%. Alte modificari ale preturilor in viitor depind de evolutia preturilor la carburanti, dar si de alti factori, cum ar fi traficul, care este in scadere, precum si de preturile concurentei", a declarat Dragos Anastasiu, presedintele Asociatiei Carausilor Particulari din Romania. "O data cu majorarea pretului la carburanti vom mari si noi preturile cu circa 15%-20%. Trebuie sa ne scoatem banii pe combustibil si salarii, trebuie sa ne scoatem costurile de zi cu zi, altfel riscam sa dam faliment", a afirmat Ion Ionescu, patronul firmei de transport cu acelasi nume din Ramnicu-Valcea.

    TIGARILE POPULARE
    Ca urmare a cresterii accizelor, fumatorii vor trebui sa plateasca mai mult cu circa 4.000- 5.000 de lei pe un pachet de tigari. Accizele pentru tigarete vor fi majorate de la 5,73 euro la 1.000 de tigarete la 9,10 euro/1.000 tigarete (acciza fixa), plus 30% din pretul mediu al celei mai vandute categorii de pret (acciza ad valorem). Daca din calcul rezulta o valoare mai mica, va fi platita acciza minima, care a fost stabilita la 19,9 euro/1.000 de tigarete. "Prin modul cum s-a gandit aceasta crestere suplimentara, datorata deprecierii pentru care contribuabilul nu are nici o vina, se va schimba chiar structura pietei. Pentru ca va creste mai mult pretul la tigarile ieftine decat la cele scumpe. Astfel, un pachet de tigari va fi mai scump cu 4.000-5.000 de lei", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs la JTI Romania.

    Accizele ne "umplu" masa de Pasti

    Scumpirea carburantilor si a utilitatilor va fi preluata de preturile majoritatii produselor alimentare.

    CARNE. Majorarea accizelor la utilitati si la carburanti ne va obliga sa scoatem mai multi bani din buzunar daca vrem sa avem in frigider carnaciori, salam, muschiulet, parizer sau alte produse din carne. "Daca luam in calcul numai majorarea accizelor, cresterea pretului mezelurilor va fi de 1%-1,5% la poarta fabricii si de 5%-6% in magazine", a declarat Sorin Minea, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii. El spune ca scumpirea mezelurilor si a produselor din carne se va observa pe piata in circa o luna, adica taman de Pasti. "Dar cum in perioada Pastilor vanzarile sunt foarte mari, majorarea costurilor de productie va fi mai usor de suportat si este putin probabil sa asistam la o explozie a preturilor. Insa imediat dupa vor aparea scumpiri", apreciaza Minea. Insa accizele mai mari isi vor pune amprenta, mai devreme sau mai tarziu, si asupra pretului materiei prime folosite - carnea. "Scumpirea materiei prime va determina o explozie a pretului mezelurilor, pentru ca aceasta reprezinta circa 60%-70% din costul de productie", a spus Minea. "Cred ca vom fi scutiti de la plata accizelor. Stiu ca nu platim accize pentru combustibilul folosit la incalzire. Dar daca nu vom mai beneficia de aceste scutiri, acest lucru se va reflecta, in 2-3 luni, in pretul oualor si al carnii de pui", a afirmat Marius Iliev, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. "Orice crestere de pret la utilitati sau la materia pima va duce la scumpirea produselor din carne, pentru ca lucram cu preturi reale.", avertizeaza Sorin Minea. Majorarea inflatiei, un curs de 40.000 de lei pentru un euro sau o recolta proasta de cereale in aceasta toamna pot duce la scumpirea mezelurilor, sustine el.

    PAINE. In aprilie si mai, vom asista, neputinciosi, si la scumpirea painii. Cu cat insa, nu se stie. " Pentru ca in industria de panificatie unii au linii de productie electrice, altele care functioneaza cu gaz sau cu motorina, agentii economici isi vor ajusta preturile in functie de tipul de energie folosit", spune Viorel Marin, presedintele patronatului ANAMOB. "Pe o piata ideala, in care nu ar exista productie la negru, painea s-ar scumpi cu 10%-20%. Insa la noi pretul e dictat de economia subterana", a adaugat el. Daca noul pret al painii ramane o necunoscuta, se stie ca luna aprilie va fi una de "tatonari". "Producatorii vor sonda piata, se vor urmari intre ei, vor scumpi astazi si ieftini maine", spune Marin. "Pretul se va stabiliza abia in a doua jumatate a lunii aprilie. Iar in luna mai ar putea interveni o noua scumpire a painii, pentru ca majorarea accizelor la carburanti, electricitate si carburanti isi va pune amprenta si asupra costului transportului, cheltuielilor de depozitare si chiar asupra desfacerii", avertizeaza Viorel Marin.

    VINURI. Desi majorarea accizei la vinurile spumoase nu este semnificativa - 4,05 euro/hectolitru, producatorii din domeniu sunt nemultumiti pentru ca ei isi facusera planul de afaceri luand in calcul acciza zero, stabilita in urma negocierilor cu fostul Guvern. Cum strategia lor de piata a fost data peste cap, viticultorii nu stiu inca cand si cu cat se va scumpi vinul spumos. Dar este cert ca se va scumpi, spune Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului.

    BERE. "Cresterea accizei este brusca si dureroasa, mai ales ca vine dupa un an 2004 in care conditiile meteorologice ne-au fost potrivnice, diminuandu-ne vanzarile", a declarat Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania. Asa incat, de la 1 aprilie, ne putem astepta la o crestere a pretului bauturii gulerate. "Cum majorarea accizei este de circa 25%, iar accizele reprezinta cam 20%-30% din pretul sticlei de bere, berea se va scumpi cu 5%-6%. Dar daca tinem cont si de majorarea accizelor la carburanti si la electricitate, majorarea pretului sticlei de bere va fi probabil de 10%-15%", apreciaza Versescu.

    ALCOOL. Cresterea accizei la bauturile alcoolice va determina scumpirea tariilor cu 25%, in aprilie, a declarat Romulus Dascalu, presedintele Patronatului Garant. Astfel, o jumatate de litru de votca va costa cu 13.000 de lei mai mult.

    Energia da tonul altor cresteri

    Efectul cresterilor de preturi nu se opreste insa aici. Si transportul calatorilor pe calea ferata se va scumpi in acest an. Prima majorare ar putea avea loc chiar de Pasti, cand pretul biletelor ar putea creste cu 5,6%. Scumpirea este data de rata inflatiei de la ultima crestere a tarifelor (din octombrie anul trecut) pana in prezent, dar nu este exclus ca marirea de tarife sa fie mai mare decat cresterea inregistrata de indicele preturilor de consum.

    CONSTRUCTII. O alta majorare a preturilor va avea loc in sectorul constructiilor. Materialele de constructii se vor scumpi cu procente cuprinse intre 5%-10%, in functie de nivelul consumului de gaze si de electricitate, afirma reprezentantii constructorilor. Aceste majorari vor aparea din luna mai si vor fi efectul scumpirilor la utilitati, respectiv cu 35% la gaze, cu 6,5% la energia electrica si cu 20% la energia termica. La aceste procente se va mai adauga efectul cresterilor de preturi de la benzina, care mai adauga un plus de 1,6%.

    Vara ne va aduce preturi la vacantele de pe Litoral cu 10%-15% mai mari fata de anul trecut. "Tarifele pe durata intregului sezon estival vor fi, in medie, cu 10%-15% mai mari fata de anul trecut", a afirmat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de turism (ANAT). Majorarile de tarife in trepte, practicate de hotelieri pana in perioada de varf a sezonului, ii afecteaza doar pe cei care practica turismul pe cont propriu. Cei care isi fac rezervari prin agentiile de turism au avantajul de a cunoaste dinainte nivelul tarifelor si evita surprizele provocate de eventualele scumpiri, explica Lucia Morariu.

    ENERGIE - AL DOILEA VAL. De la 1 iulie, pretul electricitatii va fi majorat, in medie, cu 6,8%, potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. De pilda, de la 1 ianuarie, consumatorii cu abonament si tarif de tip monom au platit 1.511 lei/zi asa zisul "pret de rezervare" plus 3.053 lei / kWh consumat si ar urma sa plateasca 3.261 lei/kWh de la 1 iulie. Si gazele se vor scumpi de la 1 iulie cu 5%-6% ca urmare a scumpirii gazelor autohtone.

    APA MINERALA. Dupa 1 iunie vom scoate ceva mai multi bani din buzunare si pentru a cumpara apa minerala. Si tot de la majorarea accizelor ni se trage! "Influenta cresterii accizelor se va resimti in pret abia in vara. Apa minerala se va scumpi, in medie, cu 5%-10%", a declarat Mihai Ianos, directorul executiv al Patronatului Apelor Minerale.

    SFARSIT DE AN. Toamna se anunta linistita deoacamdata. Meteorologii au anuntat ca anul acesta nu va fi unul secetos, asa ca producatorii agricoli se asteapta la recolte bune.

    Potrivit negocierilor cu FMI, de la 1 iulie, pretul national de referinta la energia termica va creste cu 20%, ceea ce ar insemna 1.075.200 lei/gigacalorie.

    Scumpirea energiei termice va cuprinde si acciza de 6,81 euro pe mia de kilograme introdusa la pacura de la 1 aprilie. Cresterea acestor preturi se va face resimtita insa de abia la iarna, cand vom incepe sa platim pentru caldura consumata

    In prezent, cei racordati la sistemele de incalzire centrala platesc un tarif apropiat de asa-numitul pret national de referinta, acum de 896.000 lei/gigacalorie. Apropierea de referinta depinde de capacitatea autoritatilor locale de a subventiona diferentele fata de costuri, destul de mari in anumite zone ale tarii. Tariful inca in vigoare nu ia in seama reducerea subventiilor care trebuia sa fie de 33%, anul acesta.

    turism. Dupa cum ne-am obisnuit din anii trecuti, si sezonul de iarna ne-ar putea aduce o usoara crestere a preturilor la pachetele turistice. Insa, dupa cum apreciaza reprezentantii asociatiilor de profil, in general tarifele pentru Revelion sunt destul de mari in Romania si ar mai putea suporta majorari semnificative.
  • ×