x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Calendarul taxelor şi impozitelor pentru 2011

Calendarul taxelor şi impozitelor pentru 2011

03 Ian 2011   •   18:21
Calendarul taxelor şi impozitelor pentru 2011
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
144852-jf-img-3084.jpgVreţi să ştiţi care sunt datele până la care puteţi plăti fără penalizări taxele şi impozitele locale sau pe cele de la secţia financiară? Consultaţi calendarul fiscal pentru 2011.

Calendarul fiscal se adresează celor care au o locuinţă, o maşină sau românilor care obţin bani din contracte de comision, din închirieri de locuinţe, dar şi persoanelor care lucrează ca liberi profesionişti sau care au venituri din alte activităţi comerciale.

Taxele şi impozitele sunt percepute de stat după un calendar întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Acesta stabileşte termenele-limită până la care contribuabilii persoane fizice sau juridice trebuie să depună la unitatea fiscală unde sunt arondaţi do­cumentele fiscale şi să facă plăţile anticipate aferente impozitelor care trebuie plătite. Calendarul fiscal trebuie respectat, deoarece depăşirea termenelor atrage după sine pena­lizări şi amenzi.

Primăriile percep taxe pentru toţi proprietarii de locuinţe şi terenuri intravilane sau extravilane. De asemenea, şi posesorii de autovehicule, rulote, bărci cu motor ori fără motor sau de locuri de parcare şi garaje achită taxe locale. Plata acestora se poate face fără majorări, în două tranşe, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie. Taxele locale se pot plăti la direcţia de impozite şi taxe locale din primării, precum şi la unităţile CEC sau la oficiile poştale din toată ţara.

Şi proprietarii care închiriază locuinţe, terenuri, spaţii comerciale şi industriale trebuie să meargă la secţiile financiare unde sunt arondaţi şi să depună declaraţiile privind ve­niturile realizate până la 16 mai. Însă cei care doresc să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real trebuie să anunţe acest lucru la Administraţia Financiară unde sunt arondaţi până la 31 ianuarie. Plăţile se fac trimestrial, până la 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie şi 15 decembrie. Şi persoanele care prestează activităţi în regim de consignaţie trebuie să le declare la secţiile financiare până în ultima zi din februarie, iar plăţile se fac trimestrial, datele fiind aceleaşi ca şi în cazul celor care obţin venituri din închirierea de proprietăţi.

Românii care obţin venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit – notari, avocaţi, evaluatori, artişti etc. – au obligaţia să depună declaraţiile privind veniturile realizate până la 16 mai. Însă cei care optează pentru determinarea venitului net în sistem real trebuie să anunţe acest lucru la Administraţia Financiară unde sunt arondaţi până la 31 ianuarie. Opţiunea este valabilă timp de doi ani.

Aceeaşi procedură trebuie urmată şi de oamenii care obţin bani din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi de cei care cultivă şi vând flori, legume, ciuperci, şi de fermierii care obţin venituri din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole sau din alte activităţi similare celor considerate activităţi agricole. Cererile se fac la unitatea fiscală unde contribuabilul este arondat şi tot aici se fac şi plăţile la trezorerie, care nu întotdeauna se află la aceeaşi adresă cu unitatea fiscală. Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente cu excepţia impozi­tului pe venituri din arendare şi a veniturilor din activităţi agricole trebuie să realizeze plăţile la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie şi 15 decembrie. Persoanele care rea­lizează venituri din activităţi agricole trebuie să achite impozitul în două tranşe, respectiv 1 septembrie şi 15 noiembrie.

Salariaţii nu trebuie să depună fişe fiscale la unităţile fiscale unde sunt arondaţi, chiar dacă au mai multe salarii. Veniturile din salarii se impozitează la sursă, cu 16% la fiecare loc de muncă, impozitare care este finală. Însă angajatorii trebuie să depună fişele fiscale la unităţile fiscale până în ultima zi din luna februarie. Tot până atunci, firmele trebuie să dea angajaţilor câte o copie de pe fişele fiscale. Însă salariaţii care pe lângă salariu mai obţin şi venituri din activităţi independente sau din închiriere de bunuri au obligaţia să le anunţe şi ulterior să plătească impozite la unităţile fiscale unde sunt arondaţi.

Contribuabilii pot alege şi în acest an să sponsorizeze, în limita a 2% din impozitul datorat statului, entităţile nonprofit care funcţionează legal, unităţile de cult, precum şi acordarea de burse private. Banii se opresc din impozitul anual datorat de contribuabil statului. Cum an­gajaţii care realizează numai venituri din salarii nu mai au nimic de dat bugetului de stat, ei trebuie să facă un drum la unitatea fiscală din localitatea unde sunt arondaţi şi să completeze o cerere, Formularul 230.
Date care nu trebuie uitate de către contribuabili
15 ianuarie. Persoanele fizice care au închiriate mai mult de cinci locuinţe au obligaţia să depună la Fisc Declaraţia privind venitul estimat (Formularul 220).

17 ianuarie. Depunerea declaraţiei pentru înregistrarea gospodăriei individuale care realizează băuturi alcoolice destinate consumului propriu. 

25 ianuarie, 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie. Efectuarea plăţii anticipate în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pe veniturile din investiţii aferentă trimestrului precedent de contribuabilii care obţin venituri din transferul titlurilor de valoare.

25 lunar. Persoanele fizice care obţin venituri din străinătate pentru activităţi în România trebuie să depună Declaraţia privind veniturile obţinute din salarii (Formularul 224).

31 ianuarie. Românii care obţin venituri din închirieri de locuinţe (sub 5 contracte), din activităţi independente sau agricole impuse pe bază de normă de venit şi din drepturi de proprietate intelectuală au obligaţia să depună la Fisc Declaraţia privind venitul estimat (Formular 220). Tot până atunci, ei pot depune şi o Cerere pentru opţiunea de a determina venitul net în sistem real sau să renunţe la acest sistem.

28 februarie. Plătitorii de venituri obţinute de comisionari, de persoanele care obţin bani din vânzarea de bunuri în consignaţie sau din activităţi de expertiză contabilă şi tehnică, precum şi din proprietate intelectuală sau din convenţii sunt obligaţi să depună Declaraţia privind impozitul reţinut pe venituri cu regim de reţinere la sursă (Formular 205).

15 martie. Efectuarea plăţilor anti­cipate pentru trimestrul I de contribuabili care realizează venituri din activităţi independente şi din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor realizate din arendare şi din activităţi agricole.

31 martie. Contribuabilii trebuie să plătească prima tranşă din taxele şi impozitele locale.

16 mai. Persoane fizice care au rea­lizat venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, câştiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare şi câştiguri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, depun Declaraţia privind veniturile realizate în anul 2009 – Formularul 200. De asemenea, depun Formularul 201 contribuabilii care au realizat venituri din străinătate: profesii libere, activităţi comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investiţii, pensii, precum şi alte venituri aflate în străinătate.

25 mai. Depunerea Declaraţiei privind veniturile din activităţi agricole – impunere pe norme de venit Formular 221 pentru anul în curs, de contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole.

15 iunie. Efectuarea plăţilor anticipate pentru trimestrul al II-lea de contribuabili care obţin venituri din activităţi independente şi din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor realizate din arendare şi din activităţi agricole. Acest Formular 205 se depune de plătitorii de venituri din dividende, jocuri de noroc etc. Facem aici aceeaşi observaţie ca la 28 februarie.

1 septembrie. Plăţi anticipate în va­loare de 50% din impozitul pe venit efectuate de persoanele care obţin bani din activităţi agricole. Este vorba despre cei care cultivă şi vând flori, legume, ciuperci, precum şi cei care exploatează pepiniere viticole şi pomicole.

15 septembrie. Efectuarea plăţilor anticipate pentru trimestrul al III-lea de contribuabili care obţin venituri din activităţi independente şi din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor realizate din arendare şi din activităţi agricole.

30 septembrie. Contribuabilii trebuie să plătească ultima tranşă din taxele şi impozitele locale.

15 noiembrie. Plăţi anticipate în valoare de 50% efectuate de oamenii care obţin bani din cultivarea şi vânzarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, precum şi a arbuştilor şi ciupercilor. Vor mai face plăţi şi cei care exploatează pepiniere viticole, pomicole şi altele asemenea.

15 decembrie. Efectuarea plăţilor anticipate pentru trimestrul al IV-lea de contribuabili care obţin venituri din activităţi independente şi din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor realizate din arendare şi din activităţi agricole.

×
Subiecte în articol: impozite taxe