x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Când morile de vânt se întorc împotriva noastră: curentul s-ar putea scumpi cu 10% din 2012

Când morile de vânt se întorc împotriva noastră: curentul s-ar putea scumpi cu 10% din 2012

de Daniel Ionaşcu    |    07 Sep 2011   •   10:56
Când morile de vânt se întorc împotriva noastră: curentul s-ar putea scumpi cu 10% din 2012

Pretul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creste anul viitor cu 10%, din cauza punerii in functiune a mai multor ferme eoliene sI a sprijinirii acestor investitii prin acordarea de certificate verzi, a declarat Zoltan Nogy Bege, seful departamentului de eficienta energetica din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"Daca legea care stabileste schema de sprijin se va aplica in luna septembrie, impactul in factura finala va fi de aproximativ 3%. Pentru 2012 impactul ar putea ajunge la 10% pentru ca ar putea fi puse in functiune 1.500-2.000 MW instalati in proiecte eoliene. Este o crestere importanta', a afirmat Bege la un forum energetic.

La finele anului trecut in Romania erau instalate turbine eoliene de 442 MW. Pentru sfarsitul acestui an este estimata dublarea capacitatilor de productie a energiei in turbine eoliene.

Un certificat verde se acorda pentru un MWh de energie produsa sI livrata in retea. Certificatele se acorda de catre Transelectrica sI se pot vinde pe OPCOM, bursa energiei, pentru sume intre 27 sI 55 de euro.

Pana acum se acorda un certificat verde pentru fiecare MWh de energie, insa o data cu intrarea in vigoare a legii 220/2008, Comisia Europeana a dat unda verde pentru ca producatorii de energie eoliana sa primeasca doua certificate verzi pana in 2017. Din 2017 pana in 2021 vor primi cate unul. Aceasta schema se foloseste in paralel cu obligarea furnizorilor de energie electrica de a cumpara o anumita cota de certificate verzi. Desigur, acestea nu se vor plati din profiturile multinationalelor, ci din trecerea costurilor catre clientii finali.

Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult. Potrivit calculelor ANRE, consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile. Schema totala de certificate verzi va pune romanii la plata totala a 20 de miliarde de euro pana la terminarea schemei de sprijin.

"Samsarii' energiei verzi fac bani din plimbarea de hartii

Investitorii in energii regenerabile au anuntat investitii importante in Romania, in principal in turbine eoliene. Investitorii sunt atrasi de sistemul de promovare a acestor proiecte, prin certificate verzi, care le permite recuperarea rapida a investitiei. Pana acum, Transelectrica a primit cereri de racordare la sistem pentru proiecte care totalizeaza 30.000 MW, aproape dublu fata de intreg sistemul energetic national. Insa compania temporizeaza acordarea avizelor deoarece acestea imping transportatorul national la investitii costisitoare pentru intarirea liniilor. Horia Hahaianu, directorul general al Transelectrica, a declarat ieri ca in acest moment compania "este mai drastica' in acordarea de avize, din cauza unui "val exagerat de mare al cererilor'. "Situatia este ca-n bancul cu depasirea granitelor tarii. Am incetinit aceste aprobari si am devenit mai drastici. In acest moment cadrul legal nu ne permite sa oprim cererile, dar vrem sa le oprim', a spus el in cadrul unei conferinte de presa organizate cu ocazia implinirii a 5 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a companiei. "Investitorii seriosi vin spre final, momentan nu avem decat un singur caz functional, nu cred ca toate proiectele se vor finaliza', a continuat el.

Eolienele, o bula ce se va sparge in curand

Sistemul energetic national nu poate prelua in sistem decat maxim 5.000 MW de energie eoliana insa acordarea de certificate prin legea 220/2008 a dus la o "bula' a proiectelor eoliene, asemanatoare cu cea imobiliara. Mai exact, samsarii fac proiecte pe hartie, se grabesc sa ia toate avizele iar apoi vand proiectele catre firme mari din energie, precum Enel sau CEZ. Mihai David, membru in consiliul de administratie al Hidroelectrica, spunea la inceputul acestui an ca energia este o "bula' care se va sparge in urmatorii 5-6 ani, iar prima va fi energia regenerabila. "Aceste scheme (de sprijinire a energiei verzi-nr) vor duce la o supracapacitate de productie in energia verde, care mai departe se va vedea in cresterea preturilor. Se scumpesc produsele, cresc facturile, iar acest lucru va deveni nesustenabil. Se va intampla acelasi lucru care s-a intamplat pe piata imobiliara, cand un metru patrat ajunsese mii de euro', explica atunci David.

×