x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capcanele împrumutului la bancă

Capcanele împrumutului la bancă

14 Mar 2019   •   19:30
Capcanele împrumutului la bancă
Sursa foto: BernardaSv/Getty Images/iStockphoto

Atunci când luăm bani cu împrumut de la bancă, trebuie să fim atenţi la mai multe amănunte. La prima vedere pare simplu: încasăm suma şi o returnăm în rate, suportând şi o dobândă. În realitate, costurile pot fi mai mari (sau mai mici, dacă ne orientăm bine) faţă de cât ne-am fi aşteptat.

În primul rând, trebuie să ne decidem asupra tipului dobânzii: fixă sau variabilă? Cea fixă pare mai avantajoasă, dar este însoţită de un comision. Cea variabilă nu implică un comision, dar oscilează după indicele ROBOR. Iar acest indice poate evolua în sus (cazul nefericit) sau în jos (cazul fericit). Deci dacă optăm pentru dobânda variabilă, e bine să ne sfătuim cu specialişti care pot face anticipări.

La fel de importantă este şi rata lunară. Dacă alegem creditul cu rate egale, vom achita per total mai mult decât la împrumutul cu rate descrescătoare, dar efortul va fi repartizat uniform de-a lungul perioadei de rambursare. La ratele descrescătoare, vom plăti mai puţin şi efortul financiar va fi din ce în ce mai mic, dar trebuie să dispunem de lichidităţi mai mari în primele luni de returnare a împrumutului.

O idee cuprinzătoare despre cât de scump (sau de ieftin) este creditul ne oferă dobânda anuală efectivă (DAE), un concept utilizat pe plan internaţional şi care include toate comisioanele aferente împrumutului, ce trebuie achitate la returnare. DAE este indicatorul care trebuie urmărit la compararea ofertelor din piaţă, înainte de luarea unei decizii.

Lei sau valută – este o permanentă dilemă. Dobânzile la împrumuturile în euro sunt mai mici decât la cele în lei, dar euro are tendinţa să crească faţă de leu. Capacitatea de anticipare a evoluţiei cursului valutar joacă rolul principal în a găsi „moneda câştigătoare”.

Mai multă precauţie nu strică

Banca Naţională a României (BNR) a limitat gradul de îndatorare la 40% pentru creditele în lei și 20% pentru cele în euro. Dar asta nu înseamnă că e o mare bucurie să dai la bancă, în fiecare lună, 39% din salariu. Fiecare client trebuie să îşi facă bine socotelile, pentru că rata bancară scade standardul de viaţă la care am fost obişnuiţi înainte de contractarea creditelor. La unele cheltuieli pe care le făceam până atunci vom fi nevoiţi să renunţăm. În plus, oricât de sigur ne-ar părea locul de muncă sau afacerea, oricând se pot ivi surprize neplăcute. O precauţie peste cea impusă de BNR nu strică.

O greşeală de evitat este „rostogolirea” creditului, eventual luând unul nou pe numele altui membru al familiei. Nu vrei să plăteşti „dobândă la dobândă”, mai bine să nu ajungi într-o astfel de situaţie.

×
Subiecte în articol: capcane imprumut bancă