Companiile valoroase care fug de la Bursa sunt mai multe decat cele care vin. Actionarii minoritari ai companiilor valoroase pierd milioane de euro din cauza interesului celor majoritari de a le retrage de la Bursa cu costuri cat mai mici.
Comisarii autoritatii pietei de capital (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - CNVM) au amanat joi decizia privind modificarile ce trebuie aduse unui regulament propriu, care ii "invita" pe actionarii majoritari ai companiilor valoroase cotate la Bursa sa le scoata din "lista" acesteia. PE DOS. Paradoxal, regulamentul a dorit sa curete Bursa de companiile care nu au ce cauta acolo. A reusit contrariul. CNVM vrea sa dea o "dispunere de masuri", care suspenda prevederile controversate ale regulamentului nr. 1/2006 pana la modificarea lor. Intre timp, companiile tot vor pleca de la Bursa daca actionarii majoritari decid ca atare. In ultimul an s-au facut mai putin de 50 de tranzactii, cumuland mai putin de 1% din capitalul social. In fapt, CNVM trage de timp. Nu se stie cand va decide modificarea propriu-zisa a prevederilor care au scandalizat deopotriva pe actionarii minoritari si pe brokeri. MIZA. Majoritarii doresc "delistarea" companiilor lor de la Bursa ca sa nu mai aiba batai de cap cu rigorile de transparenta ale acesteia si nici cu minoritarii activi, care nu doresc sa fie inselati. Nici nu vor sa plateasca prea mult minoritarilor, care vor sa vanda ca sa nu ramana captivi intr-o companie al carei pret nu il va mai face piata. Regulamentul a permis "delistarea" doar in virtutea puterii de vot a actionarilor. Operatorii pe piata cred ca Legea acesteia (297/2004) era si este de ajuns. Legea spune ca actionarul care ajunge la o proportie de 95% din capital, prin oferta publica de preluare la un pret corect, poate decide iesirea de la Bursa. La un pret corect. Reglementarile CNVM lasa loc la abuzuri.Citește pe Antena3.ro
PROTEST FIRAV
|
O asa-numita greva a investitorilor romani, programata pentru ieri, nu si-a atins scopul. Valoarea tranzactiilor a fost de circa 27 de milioane de lei noi, circa media ultimelor doua luni. Din aprilie incoace au fost zile in care s-au tranzactionat si numai 9 milioane de lei. Petitia on-line a "grevistilor" acuza lucruri serioase: incurajarea de catre autoritati a delistarilor, impozitarea abuziva a castigurilor si modul abuziv in care Parlamentul a obligat pe detinatorii unor pachete de peste 1% din capitalul unui SIF sa isi vanda excedentele. Cele 345 de "semnaturi" pe petitie au insemnat prea putin fata de cei circa 5.000 de investitori activi la BVB.
|