x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capital - Valorile spala putina

Capital - Valorile spala putina

de Adrian N. Ionescu    |    27 Mai 2006   •   00:00
Capital - Valorile spala putina

Companiile valoroase care fug de la Bursa sunt mai multe decat cele care vin. Actionarii minoritari ai companiilor valoroase pierd milioane de euro din cauza interesului celor majoritari de a le retrage de la Bursa cu costuri cat mai mici.

Comisarii autoritatii pietei de capital (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - CNVM) au amanat joi decizia privind modificarile ce trebuie aduse unui regulament propriu, care ii "invita" pe actionarii majoritari ai companiilor valoroase cotate la Bursa sa le scoata din "lista" acesteia.

PE DOS. Paradoxal, regulamentul a dorit sa curete Bursa de companiile care nu au ce cauta acolo. A reusit contrariul. CNVM vrea sa dea o "dispunere de masuri", care suspenda prevederile controversate ale regulamentului nr. 1/2006 pana la modificarea lor. Intre timp, companiile tot vor pleca de la Bursa daca actionarii majoritari decid ca atare. In ultimul an s-au facut mai putin de 50 de tranzactii, cumuland mai putin de 1% din capitalul social. In fapt, CNVM trage de timp. Nu se stie cand va decide modificarea propriu-zisa a prevederilor care au scandalizat deopotriva pe actionarii minoritari si pe brokeri.

MIZA. Majoritarii doresc "delistarea" companiilor lor de la Bursa ca sa nu mai aiba batai de cap cu rigorile de transparenta ale acesteia si nici cu minoritarii activi, care nu doresc sa fie inselati. Nici nu vor sa plateasca prea mult minoritarilor, care vor sa vanda ca sa nu ramana captivi intr-o companie al carei pret nu il va mai face piata.

Regulamentul a permis "delistarea" doar in virtutea puterii de vot a actionarilor. Operatorii pe piata cred ca Legea acesteia (297/2004) era si este de ajuns. Legea spune ca actionarul care ajunge la o proportie de 95% din capital, prin oferta publica de preluare la un pret corect, poate decide iesirea de la Bursa. La un pret corect. Reglementarile CNVM lasa loc la abuzuri.

PRETUL CORECT. Acesta nu se face cu diferite medii ale unor preturi vechi de piata sau doar contabile, care ignora standardele internationale referitoare la activul net corectat, potrivit Gratielei Iordache, vicepresedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor. "Conceptul activului net corectat lipseste din legislatia romana, ceea ce spune mult. Pretul face diferenta dintre o iesire corecta de pe piata si un abuz. Nume sonore au iesit de pe piata, platind un pret stabilit pe baza unui bilant contabil vechi", mai spunea Gratiela Iordache la o dezbatere organizata acum trei saptamani de Asociatia Brokerilor. Andreea Popa, consilier la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a spus ca AVAS va ataca in instanta toate hotararile de delistare a societatilor, luate pe baza regulamentului CNVM.

VALORI SI SINDICALISTI. Fata de cel mult 20 de companii promise Bursei de actionarii lor, alte 127 sunt in curs de delistare in prezent. Dar nu emitentii de actiuni gen "Agromec" sau "Legume Fructe", ci EUROM Bank, Sicomed, Sanex, Vel Pitar, International Leasing, Winmarkt, Asirom, Otelinox, Rafinaria Astra, Upetrom, Vincon sau altele. Toate au impreuna o capitalizare (valoare de piata) de sute de milioane de lei noi. O parte din acesti bani vor fi pierduti de micii actionari, care asteapta de la mana majoritarilor preturile ingaduite de CNVM.

Eurom Bank este un exemplu aparte, in care Blocul National Sindical (BNS) este partasul actionarului majoritar. Kolal BV nu-si poate vinde partea de Eurom unei banci israeliene, decat daca vinde toata banca (mai exact 95%, pe 41,69 milioane dolari). Kolal are 91% si actioneaza impreuna (concertat) cu BNS, care are 4% si isi asteapta, desigur, profitul din tranzactie.

PROTEST FIRAV
O asa-numita greva a investitorilor romani, programata pentru ieri, nu si-a atins scopul. Valoarea tranzactiilor a fost de circa 27 de milioane de lei noi, circa media ultimelor doua luni. Din aprilie incoace au fost zile in care s-au tranzactionat si numai 9 milioane de lei. Petitia on-line a "grevistilor" acuza lucruri serioase: incurajarea de catre autoritati a delistarilor, impozitarea abuziva a castigurilor si modul abuziv in care Parlamentul a obligat pe detinatorii unor pachete de peste 1% din capitalul unui SIF sa isi vanda excedentele. Cele 345 de "semnaturi" pe petitie au insemnat prea putin fata de cei circa 5.000 de investitori activi la BVB.
×
Subiecte în articol: economic bursa