x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capitalul social, criteriu de selectie

Capitalul social, criteriu de selectie

23 Mai 2005   •   00:00

Obligativitatea majorarii capitalului social al asiguratorilor ar putea duce la disparitia unor societati de asigurare prin fuziuni si achizitii.

  • de IOHANNA ONACA PURDEA
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • AMANARE. Nicolae Crisan, presedintele CSA, a mai acordat un ragaz companiilor de asigurari
    Apropierea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana va duce la o reasezare a pietei asigurarilor, sunt de parere specialistii din domeniu, care apreciaza ca o parte din companii ar putea disparea daca nu fac fata cerintelor privind majorarea capitalului social. In prezent, piata numara 43 de societati de asigurare autorizate, dar numarul acestora ar putea sa se reduca in urma unor fuziuni sau achizitii. Una dintre marile provocari este majorarea capitalului social, limitele acestuia fiind modificate recent de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin acordarea unui ragaz de inca sase luni asiguratorilor. Presedintele CSA, Nicolae Crisan, a apreciat ca societatile care nu-si vor putea rezolva problema pana la sfarsitul anului trebuie sa ia in considerare posibilitatea unor fuziuni sau chiar preluari de catre companii mai mari.

    NORME. Potrivit unui ordin al CSA, pana la sfarsitul acestui an, societatile care practica asigurari generale, fara asigurarile obligatorii, trebuie sa aiba un capital minim de 50 de miliarde lei (5 milioane lei noi), iar asiguratorii care vand toate tipurile de polite generale si polite de viata vor avea un capital de cel putin 80 de miliarde de lei (8 milioane lei noi). Pana la 30 iunie 2006, firmele vor fi obligate sa detina un capital social de peste 80 de miliarde de lei (8 milioane de lei noi), pentru a incheia polite de asigurari generale, fara cele obligatorii. Societatile care vand gama completa de asigurari generale vor dispune de un capital de cel putin 120 de miliarde de lei (12 milioane lei noi), nivel aplicabil si in cazul firmelor specializate pe asigurari de viata. In prezent, o societate de asigurari este obligata sa constituie un capital social de minimum 15 miliarde de lei pentru a desfasura activitati de asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, cel putin 30 de miliarde de lei pentru toate tipurile de asigurari generale si 21 de miliarde de lei in cazul asigurarilor de viata.

    ACHIZITII. Anul 2005 a debutat cu noi achizitii in piata romaneasca a asigurarilor, primul pas fiind cumpararea de catre grupul austriac Grazer a companiei Sara Merkur, specializata in asigurarile de viata. Urmatoarea tranzactie a fost preluarea de catre grupul Wiener Staedtische a pachetului majoritar de actiuni al OMNIASIG la inceputul lunii mai.

    ×
    Subiecte în articol: economic miliarde asigurari