x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Caracatiţa imobiliară din Strada Păişului

Caracatiţa imobiliară din Strada Păişului

27 Feb 2008   •   00:00
Caracatiţa imobiliară din Strada Păişului

Contracte de vânzare-cumpărare legale peste care se trece, autorizaţii de construcţie neglijate, intabulări de proprietăţi şterse din condei. Acesta este tabloul conflictului dintre mai mulţi proprietari şi grupul de firme Apolodor în privinţa construirii ansamblului rezidenţial Octopus Garden din Bucureşti, Sectorul 4.

Contracte de vânzare-cumpărare legale peste care se trece, autorizaţii de construcţie neglijate, intabulări de proprietăţi şterse din condei. Acesta este tabloul conflictului dintre mai mulţi proprietari şi grupul de firme Apolodor în privinţa construirii ansamblului rezidenţial Octopus Garden din Bucureşti, Sectorul 4.

 

 

Deşi articolul 44 din Constituţia României precizează că “proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular”, un proprietar cu acte legale din România reclamă că i se pregăteşte exproprierea pentru o afacere imobiliară, derulată de firme private. Mai mulţi proprietari plus Şcoala generală numărul 111 se consideră afectaţi  de acţiunile constructorului de la ansamblul imobiliar Octopus Garden. Iulian Melian, proprietarul imobilului din Strada Păişului numerele 11-13, spune că el va fi cel mai prejudiciat dintre toţi, din moment ce Planul Urbanistic Zonal aprobat prevede ca în locul casei sale să se construiască un drum de acces către noul ansamblu rezidenţial. “Constructorii blocului din spatele casei mele vor să facă un drum prin proprietatea mea. Nu mi-am dat seama de asta decât acum câteva zile, când am observat că au ajuns cu stâlpii până la gardul meu, deşi în mod legal trebuie să lase o distanţă”, ne-a precizat Melian.  

 

 

 

AFACERE. Totul a început după ce la data de 9 octombrie 2006, când Biserica Evanghelică, căreia îi fusese retrocedat un teren de 10.929 metri pătraţi, a vândut o bucată de 7.447 metri pătraţi către firma SC Apolodor Consult SRL. Aceasta a decis ulterior să construiască aici apartamente. “La data de 18 decembrie 2006, când eu aveam casa terminată şi cadastrul făcut, SC Apolodor SA comandă un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) cu numărul 32/1/9/18.12.2006 în care prinde şi proprietatea mea ca drum de acces pentru ansamblul rezidenţial Brădetului numărul 24, Sector 4. Cu această planşă au obţinut toate avizele pentru PUZ de la toate instituţiile statului”, spune proprietarul. 

Ulterior, printr-o altă hotărâre, Consiliul General al Municipiului Bucureşti transformă datele iniţiale de imobil cu două etaje ale proiectului în ansamblu rezidenţial cu nouă etaje. Motiv pentru care Melian a făcut plângeri la Parchet, la primăria de sector, cea generală a Capitalei şi la Brigada Poliţiei Rutiere. “Avizul numărul 32/1/9/18.12.2006 are la bază acest fals şi la rândul său stă la baza tuturor avizelor: de mediu, de circulaţie, a Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor”, se menţionează în plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

 

 

 

Melian spune că, din cauza desenului fals, construcţia se va continua pe baza acestor date, şi că atunci când blocul va fi gata el va fi expropriat pentru a se realiza întocmai drumul prezent în plan, fără a se ţine seama de faptul că trustul Apolodor are o investiţie privată, şi nu de stat. “Am pus avocatul meu să facă nişte verificări şi în funcţie de rezultat voi şti cum să acţionez”, ne-a precizat şi Alex Georgescu, unul dintre ceilalţi proprietari din zonă care s-au trezit cu stâlpi la marginea proprietăţii sale.

AUTORIZAŢII PARŢIALE. Remus Vaci, inspectorul din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii care s-a ocupat de această problemă, ne-a precizat că “tot ceea ce face acolo constructorul în pământ poate merge până la limita proprietăţii şi numai ceea ce iese din pământ trebuie să respecte limitele de retragere”. Tot el ne-a mai comunicat că la ora actuală constructorul are autorizaţie doar pentru imobil cu două etaje, cum de altfel o arată şi panoul de identificare a şantierului, situat lângă acesta.

 

 

În schimb, pe site-ul ansamblului rezidenţial, www.octopus-garden.ro, se vând locuinţe într-un bloc cu nouă etaje. “La ora actuală constructorul lucrează cu autorizaţie pentru parter şi două etaje, şi până la acest moment nu au sosit la acte pentru un imobil cu nouă etaje. Dacă or să vrea să construiască pentru mai mult, o să vină să ia altă autorizaţie”, a mai spus Remus Vaci. El a mai spus că “Apolodor n-are nevoie de al treilea drum şi că ceea ce este în acte este doar o greşeală”. Apolodor Conimpex SRL, compania care construieşte ansamblul rezidenţial, ne-a transmis că firma nu a solicitat niciodată o a treia cale de acces către imobil. “Nu suntem abilitaţi să răspundem ce norme urbanistice au stat la baza studiului asupra suprafeţei de 14.000 de metri pătraţi, prin care s-a desemnat o a treia cale de acces, spre Strada Păişului, cale de acces pe care noi niciodată nu am solicitat-o, noi având două căi de acces, prin Strada Brădetului şi Strada Nucetului”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

 

daniel.ionascu@jurnalul.ro

 

 

 

 

Drumuri pierdute în hârtii

 

 

Conform constructorului, prin Planul Urbanistic Detaliu solicitat de companie şi aprobat de Consiliul Local al Sectorului 4 Bucureşti la 29 noiembrie 2007, cea de-a treia cale de acces către ansamblu ar fi fost eliminată. La punctul 1.2.3 din acest PUD sunt prezentate căile de acces către noul ansamblu rezidenţial, iar aici nu este prezentată nici o stradă care să facă legătura cu Strada Păişului. În schimb, la punctul 1.3.6, unde se prezintă retragerile faţă de aliniamente şi faţă de clădirile existente, este specificat că trebuie să existe distanţe de 3,8-6,4 metri “faţă de limita terenului după trasarea noii artere”. Despre această nouă stradă nu se vorbeşte la punctul 1.2.3, însă este menţionată la un alt paragraf. Punctul 1.3.2, numit “Regim juridic şi obiective de interes public”, precizează că “regimul juridic al terenurilor rămâne în general neschimbat faţă de situaţia actuală, proiectantul neputând presupune decât schimbarea proprietarilor – persoane fizice şi/sau juridice, dar şi exproprieri pentru cauză de utilitate publică pentru sistematizarea străzilor existente şi crearea unei noi artere de legătură între Strada Brădetului şi Strada Păişului, în continuarea Străzii Luminişului. Suprafaţa expropriabilă este de 1.148 metri pătraţi – suprafaţă ce va trebui confirmată de ridicări topografice profesioniste”.

 

 

 

“Vrem gard!”

 

 

Conducerea Şcolii nr. 111 a făcut plângeri către Inspectoratul Şcolar şi Primăria de sector, considerând că securitatea copiilor este pusă în pericol. “Am făcut plângeri şi noi dorim să se monteze un gard, pentru că groapa fundaţiei este exact la limita proprietăţii şcolii. Vrem să avem acest gard  pentru protecţia copiilor, pentru că nu putem şti din teribilism ce pot să facă unii dintre ei. Încă n-am primit nici un răspuns”, spune Dorina Constantin, directoarea şcolii.

 

 

 

Vină pasată

 

 

 

Arhitectul Daniel Cărămidă, din cadrul Primăriei Sectorului 4, ne-a comunicat că PUD-ul aprobat de primăria de sector prezintă un drum de acces, dar care nu trece limita proprietăţii lui Melian. “În PUD-ul aprobat de Primăria Sectorului 4, drumul se opreşte la limita proprie, dar în PUZ-ul aprobat de Primăria Capitalei s-a stabilit că e necesară această legătură peste cele două proprietăţi. PUZ-urile sunt practic nişte legi urbanistice şi trebuie respectate”, ne-a precizat arh. Cărămidă.

×