x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carburanti - Cum se reduc preturile

Carburanti - Cum se reduc preturile

de Adrian N. Ionescu    |    05 Oct 2005   •   00:00
Carburanti - Cum se reduc preturile

Sefii companiilor petroliere au prezentat presedintelui Basescu propunerile de ieftinire a carburantilor.

Liderii marilor companii petroliere din Romania au prezentat presedintelui Basescu propunerile pentru "optimizarea" preturilor carburantilor, inclusiv prin masuri fiscale, si au reclamat pierderile pe care le au din cauza contrafacerilor.

A doua intalnire, pe parcursul ultimei saptamani, a presedintelui Romaniei cu conducerile marilor companii petroliere din Romania s-a desfasurat in termeni mult mai putin incordati decat cea anterioara, releva surse apropiate evenimentului.

Companiile au venit cu propuneri pentru reducerea costurilor, iar presedintele Romaniei "a apreciat atitudinea pozitiva a companiilor" si "a salutat propunerile, exprimadu-si increderea ca acestea vor fi analizate de Guvern", spune comunicatul Presedintiei.

La 27 septembrie, presedintele Basescu a cerut companiilor petroliere "sa caute solutii comune pentru ca preturile produselor petroliere sa tina seama ca Romania este o tara care are resurse de titei cu un cost scazut la extractie", conform comunicatului din acea data.

FARA PRESIUNI. "Intalnirea a fost o consultare si nu o demonstratie de presiune asupra companiilor petroliere. Presedintele este constient ca preturile sunt formate de piata", potrivit lui Constantin Tampiza, directorul general executiv al Lukoil Downstream. La randul sau, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, considera intalnirea "foarte pozitiva". In ajun, Codrut Seres declarase ca eventualele intelegeri legate de preturi, intre companiile petroliere, sunt anticoncurentiale.

COSTURI. Dinu Patriciu a propus trei solutii al caror "efect asupra preturilor ar putea fi o scadere de 8%-9%". Rompetrol ar putea prelua operarea conductelor dintre Midia si Constanta, de 22 km, "distanta pe care platim acum 7 dolari/tona, inclusiv «pierderile», respectiv furturile. Operatorul actual (Conpet - n.r.) afirma in scris ca nu poate opera aceste conducte", declara Patriciu. O alta propunere a presedintelui Rompetrol vizeaza "micsorarea costurilor de transport si distributie a energiei (13 euro/MW) la un nivel comparabil cu cel din UE (2-2,5 euro/MW). In sfarsit, Patriciu a repus pe tapet mai vechea propunere de egalizare a accizelor la benzina si motorina, prin reducerea celor la benzina si cresterea celor la motorina. Ceilalti petrolisti au sustinut si ei reducerea cheltuielilor energetice.

Pe de alta parte, Lukoil va exporta cantitati mai mari pentru a-si acoperi incasarile mai mici de pe piata interna. "Livram in Romania pana la 120.000 de tone pe luna si vom reduce probabil aceasta cantitate pana la 80.000 de tone", a spus Tampiza.

CONTRAFACERI. Atat Patriciu, cat si Tampiza au propus masuri fiscale pentru a stopa intrarea pe piata a produselor contrafacute. Liderul Rompetrol a cerut "intarirea normelor de autorizare a depozitelor fiscale, care sa micsoreze semnificativ cota pietei negre si sa o creasca pe cea a producatorilor legitimi". La randul sau, directorul Lukoil spune ca "in prezent este inca posibil ca anumiti «intreprinzatori» sa vanda drept motorina amestecuri de uleiuri (neaccizate) si motorina". O solutie este organizarea mai riguroasa a depozitelor fiscale de carburanti. Toate acestea ar trebui sa fie in proprietatea antreprenorilor lor si sa dispuna de sisteme informatice de gestiune fiscala performante.

CONTROALE
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va extinde verificarile si la nivelul benzinariilor particulare, continuand in acelasi timp si controalele pe care le deruleaza la rafinarii. Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a declarat ca Autoritatea a solicitat "specificatii tehnice" de la Ministerul Economiei si Comertului, astfel incat toate produsele care ies pe poarta rafinariilor sa fie accizate. El a adaugat ca, potrivit unui raport al Garzii Financiare, exista "o regiune bogata in exploatari petroliere" unde 80% dintre produse nu au fost accizate. (Daniela Ivan)
×
Subiecte în articol: economic petroliere