x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carne de porc din Chile pe piața românescă. Cumpărători: „E foarte prost. Când noi putem să creştem şi să producem”

Carne de porc din Chile pe piața românescă. Cumpărători: „E foarte prost. Când noi putem să creştem şi să producem”

de Redacția Jurnalul    |    18 Oct 2024   •   13:30
Carne de porc din Chile pe piața românescă. Cumpărători: „E foarte prost. Când noi putem să creştem şi să producem”
Sursa foto: Intact Images

Procesatorii din România importă carne de porc din Chile. Aceștia preferă să cumpere de la mare depărtare deoarece produsul este mai ieftin.

Cel mai mare procesator din această țară sud-americană, aflată la peste 13.000 de kilometri distanță, a venit astfel în țara noastră pentru a încheia contracte cu fabricile. 

Sprijin diplomatic pentru importurile cărnii de porc din Chile

„Au deschis o nouă piaţă de desfacere a cărnii de porc, în România. Şi au avut succes", a declarat Julio Bravo, ambasadorul Republicii Chile în România. 

„Am început să exportăm în România anul trecut. Sperăm să exportăm cantităţi şi mai mari de carne de porc pe piaţa de aici. E o piaţă importantă pentru noi, una din cele mai importante din Uniunea Europeană", spune Guillermo Garcia, producător de carne din Chile.

Cu ajutor diplomatic, unul din cei mai mari producători de carne din Chile a semnat noi contracte cu fabricile de mezeluri de România. „Sperăm ca, în 2025, să ajungem la 100 de containere cu carne de porc. Carne de porc congelată, la minus 18 grade, o încărcăm în portul Valparaiso din Chile şi timpul de tranzit până aici e de 40 de zile, până ajunge în Portul Constanţa", adaugă Guillermo Garcia, producător de carne din Chile.

Cât costă carnea de porc din Chile

Anul acesta au ajuns în ţară 80 de containere cu carne. Un container are în jur de 24 de tone. Preţul mediu, pe kilogram, e de 3 euro.  „Vine din Chile cu un preţ mai bun. Şi atunci orice procesator de carne din România, în condiţiile în care primeşte o ofertă mai ieftină, chiar şi cu un leu pe kg, la mii de tone, este evident că face o economie", arată Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.

Cumpărătorii nu sunt la fel de încântaţi. „Tocmai din Chile s-o aducem în România. E foarte prost. Când noi putem să creştem şi să producem", crede un român. "În mod sigur nu poate fi nicio carne proaspătă care să-ţi aducă un aport nutritiv adevărat", spune un altul. „Ar trebui noi să dăm la ei, la export. Noi am avut o agricultură foarte dezvoltată şi atâtea fabrici de mezeluri", consideră un român.

În urma pestei porcine, am ajuns să importăm 80% din carnea consumată. În faţa dependenţei de importuri, Ministerul Agriculturii face doar promisiuni. "O nouă OUG privind dezvoltarea şi salvarea sectorului de porc din România. vom finanţa, în 2025 şi 2026, 60 de ferme în sectorul de porc.Vom integra reproducţia", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

"Este o glumă politică spusă în timpul campaniei electorale. Nu ai cum într-un an să redresezi sistemul. Nici în 4 ani", adaugă Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.

Volumul cărnii de porc importate de România în prima jumătate a anului depășește 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de numai 1,2 milioane de euro, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: carne porc chile import