x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cartelul benzinarilor, expus luna viitoare

Cartelul benzinarilor, expus luna viitoare

de Daniel Ionaşcu    |    03 Oct 2011   •   21:00
Cartelul benzinarilor, expus luna viitoare

Consiliul Concurentei a finalizat ancheta privind o posibila intelegere intre companiile petroliere de a nu mai comercializa carburanti cu plumb in Romania, iar acestea sunt pasibile de o amenda in cuantum total de 180 de milioane de euro daca institutia condusa de Bogdan Chiri­toiu va aplica acelasi gen de pedeapsa ca in cazul Orange si Vodafone.

Raportul a fost trimis Comisiei Europene, iar raspunsul acesteia este asteptat in 30 de zile. In functie de raspunsul CE, raportul mai poate fi modificat, inainte de a fi trimis companiilor in cauza pentru prezentarea propriilor puncte de vedere.

"Investigatia pe piata carburan­tilor a fost demarata in septembrie 2005. Partea aceasta a fost disjunsa in vara acestui an, dupa ce in 2009 a fost schimbat raportorul si echipa si au fost facute inspectii inopinate", a declarat pentru Jurnalul National Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Institutia veri­fica daca scoaterea de pe piata a benzinei cu plumb este legala si a afectat sau nu competitia de pe piata. Surse din sector ne-au de­cla­rat ca, desi e legata de scoaterea de pe piata a benzinei cu plumb, folo­si­ta de masinile vechi, investigatia se refera la un "urmas" al acesteia, cu aditivi.

Comisia Europeana poate pro­pune sanctiuni sau inchiderea cazului fara amenda; de asemenea se poate recomanda amenda plus schimbarea comportamentului societatilor in cauza si o perioada de monitorizare. Companiile investigate in acest caz sunt Petrom (cu 550 de benzinarii), Rompetrol (450 de statii), Lukoil (310 benzinarii), Mol (120 de benzinarii), si Agip (37 de benzinarii). La inceputul acestui an, Orange si Vodafone au fost amendate cu 63 de milioane de euro, respectiv 3% din cifra de afaceri, pentru abuz de pozitie dominanta. Un procent asemanator aplicat investigatiei de fata ar duce la un total de 180 de milioane de euro, avand in vedere ca cifra de afaceri cumulata a acestor companii a fost de 27 de mi­liarde de lei in 2010.

×