Complexul Energetic Oltenia (CEO), colosul de stat cu peste 13.000 de angajaţi, se află în pragul colapsului, cu pierderi şi datorii de 3,1 miliarde de lei, dar şefii susţinuţi politic de acţionarul majoritar, ministerul ALDE al Energiei, continuă să devalizeze compania. CEO a făcut numai în ultimul an achiziţii de circa 450.000.000 de lei, cei mai mulţi bani fiind oferiţi prin încredinţare directă firmelor de casă. Mai mult, pentru serviciile de pază şi transport s-au constituit carteluri, pentru ca patronii să se asigure că nu pierd niciun contract. Cele mai importante business-uri sunt controlate de oameni ai serviciilor secrete sau afacerişti anchetaţi pentru spălare de bani şi evaziune.
Corpul de Control al premierului a identificat 20 de firme de transport şi 8 de pază care câştigă fie individual, fie împreună, toate contractele oferite de CEO pentru aceste servicii. Aparent, societăţile sunt competitoare, dar conducerea companiei a redactat în asemenea mod caietele de sarcini, astfel încât doar acestea să câştige procedurile de achiziţie, cu precizarea că, de cele mai multe ori, avem de-a face cu simple negocieri şi atribuiri directe. „Jurnalul” a descoperit şi care sunt firmele agreate de şefii CEO. Astfel, pentru transportul personalului, compania apelează, invariabil, la aceste societăţi: Gabicost Com SRL, Romferex Import Export SRL, Expres Transport SA, Eurohod Tour SRL, Vidaria SRL, Iris C&V SRL, RAT SRL, Ad&Fynutury Trans SRL, Ilicos Trans SRL şi Emtell SRL.
O investigaţie anterioară a Corpului de Control a Ministerului Energiei descoperea că şefii CEO întârziau intenţionat procedurile de achiziţie tocmai pentru a le putea finaliza apoi fără organizarea de licitaţii
De asemenea, pentru închirierea de utilaje CEO lucrează exclusiv cu Tehnologie şi Prestări cu Sisteme de Utilaje Terasiere (TPSUT) SRL, Sanalintrans SRL, Gecorom SA, Demiped Trans SRL, Maninter Car SRL, Nic&Den Explorer SRL şi Louisiana Com SRL. În fine, serviciile de pază la CEO sunt asigurate de TMG Guard SRL, SMB SRL, Vigilent Security SRL, Romold Security SRL, Alfaro Security SRL, Pols Security SRL, Fort Security SRL, Protect NPG Pază SRL, Rotw Guard Security SRL, Signovince SRL şi Safety Security SRL.
Pierderi record, salariile şefilor dublate
CEO a făcut în perioada aprilie 2018- august 2019 aproape 1.500 de achiziţii, din care circa 700 au fost cumpărări directe. Valoarea acestora depăşeşte 450.000.000 de lei, fără TVA, echivalentul a 100.000.000 de euro. Majoritatea au fost realizate cu încălcarea legislaţiei în vigoare, după cum au constatat, în mai multe rânduri, atât Corpul de Control al premierului, cât şi cel al Ministerului Energiei. Pe baza acestor constatări s-au deschis, de altfel, mai multe dosare penale, dar şefii CEO continuă să rămână pe funcţii. Mai mult, cheltuielile cu indemnizaţiile Directoratului au crescut anul trecut cu 20%, fiecare din cei cinci membri încasând lunar peste 41.000 de lei.
2.052.833.804 lei reprezintă datoriile CEO la nivelul anului 2018
De asemenea, indemnizaţiile pentru cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere s-au dublat, până la 15.000 lei lunar. Tot această hemoragie bugetară vine în contextul în care CEO a înregistrat anul trecut pierderi de 1.133.531.358 lei, cele mai mari din istoria sa. Potrivit sindicatelor, anul acesta pierderile vor fi şi mai mari, din moment ce au depăşit deja 600 de milioane de lei după primele cinci luni.
Firme de pază cu trese
Cele mai importante firme din cartelurile agreate de şefii CEO au în spate personaje puternice şi influente. TPSUT, de exemplu, care a primit în ultimul an 31 de contracte, în special prin încredinţare directă, în valoare de 33 de milioane de lei este controlată de familia lui Nicolae Sarcină, unul din cei mai importanţi afacerişti din Oltenia, anchetat de DIICOT într-un dosar de spălare de bani şi evaziune, cu un prejudiciu de 7 milioane de euro. TPSUT s-a desprins din CEO în 1999, când a fost cumpărată de Cristinel Ducu, finul generalului SPP Florian Şucată. TMG Guard SRL, principala beneficiară a contractului de pază de peste 41.000.000 de lei oferit de CEO în martie 2019, este deţinută de Alin Niculescu şi Victor Lucian Mecu, fiii lui Alin Alexandru Niculescu, respectiv Victor Mecu, ambii foşti şefi în SRI Gorj. Patronul SMB SRL, de asemenea membră a cartelului de pază, este Ion Făget, fost comandant al SRI Gorj. Unul din asociaţii Protect NPG este Cornelia Liliana Perişoreanu, soţia fostului colonel SPP Gheorghe Perişoreanu, iar lista firmelor cu tresă poate continua.