x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cartierul francez nu se mai vinde

Cartierul francez nu se mai vinde

17 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

AVAS a amanat pe termen nelimitat scoaterea la vanzare a cartierului francez. Statul nu poate recupera datoria de la World Trade Center, proprietarul cartierului rezidential, deoarece Primaria nu si-a dat acordul de vanzare a terenului pe care este construit ansamblul de vile de lux. Programata pentru prima parte a lunii iulie, vanzarea cartierului francez a fost suspendata pe termen nelimitat. Cartierul cu 140 de locuinte construite pe o suprafata de 6 hectare a devenit prilej de noi dispute politice.
CATALIN BUDESCU

Principala problema cu care s-a confruntat inca de la inceput Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost cea a terenului de circa sase hectare. Acesta nu s-a aflat niciodata in proprietatea societatii World Trade Center Bucuresti SA, cea care detine si ansamblul cu acelasi nume din Piata Presei Libere.

Dorinta AVAS ca acest teren sa fie trecut in proprietatea WTC, pentru ca apoi sa poata fi vandut impreuna cu vilele din acest cartier a ramas fara nici un fel de raspuns din partea Primariei Capitalei.

Mai mult, conform unor surse oficiale de pe piata imobiliara, cel putin jumatate din terenul respectiv se afla in litigiu, fiind revendicat de fostii proprietari. Procesele respective inca se mai afla pe rolul instantelor judecatoresti.

LICITATIE AMANATA. Pana la licitatia propriu-zisa, care ar fi trebuit sa fie televizata, World Trade Center asteapta Hotararea Consiliului General al Muncipiului Bucuresti pentru a putea cumpara terenul pe care sunt amplasate vilele.

Probabilitatea insa ca acest teren sa intre totusi in posesia firmei este, cel putin in acest moment, foarte mica.

Surse din AVAS si din Consiliul General al Capitalei spun ca acum este o chestiune mai mult politica decat una strict economica. "Nu avem de gand sa facem cadouri si, tinand cont ca Consiliul General este controlat de cei din PNL-PD, este putin probabil sa accepte hotararea", au declarat surse din cadrul Consiliului General. De partea cealalta, AVAS a specificat ca din cauza lipsei proprietatii asupra terenului, licitatia nu se va mai organiza, hotararea fiind luata pe o perioada nedeterminata. "Trebuie sa intelegem ca acest lucru, adica transferul terenului, este in interesul in primul rand al statului roman pentru a putea recupera in totalitate datoriile detinute de World Trade Center Bucuresti.

Aceasta hotarare o asteptam de un timp foarte indelungat si se vede ca cei de la Primarie nu au de gand sa tina cont de ea", ne-au specificat surse din AVAS.

SOLUTIE DE COMPROMIS. Daca nu se va rezolva situatia terenului din cartierul francez, solutia de compromis a AVAS ar putea fi vanzarea pana la urma doar a imobilelor. In acest caz, pretul obtinut ar fi destul de mic, tinand cont ca cei care ar cumpara vilele nu ar fi proprietari si pe terenul pe care sunt constructiile. In acest moment, evaluarea intregului ansamblu de constructii, mai precis circa 140 de locuinte formate din vile individuale si apartamente rezidentiale, a fost incheiata.

Suma ramane confidentiala, dar surse de pe piata imobilara estimeaza ansamblul la o valoare mai nou intre 15 si 18 milioane de dolari.

Singurul teren inca disponibil din aceasta zona, de dimensiuni mici, are o valoare de circa 900 de euro metru patrat.

DIN CARTIERUL FRANCEZ IN PARCUL BORDEI

Familia Lincaru a intrat in posesia unui teren in cartierul francez din Baneasa, in baza Legii retrocedarii terenurilor confiscate de regimul comunist. Primaria Capitalei, institutia abilitata sa atribuie terenul, a pus la dispozitia membrilor familiei un spatiu verde din Parcul Bordei, pentru ca in Baneasa deja se derulase un alt proiect, si anume constructia Cartierului Francez. Municipalitatea sustine ca spatiul verde din parc este singura proprietate cu drept de retrocedare pe care o are Primaria Capitalei. Directorul Administratiei Parcurilor si Gradinilor, institutie din subordinea Municipalitatii, nu are insa nici un act care sa ateste retrocedarea cu pricina. In present, Parcul Bordei este imprejmuit de un gard verde, pe care scrie: "Proprietate privata". Cei care locuiesc in vecinatatea parcului sunt nemultumiti si spun ca cel care a intrat in posesia parcului a vandut deja terenul, iar actualul posesor doreste sa construiasca in zona un imobil de 14 etaje. (Monica Andrei)
×
Subiecte în articol: economic francez