x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Casele de marcat self checkout ar putea fi taxate. Clienții vor beneficia de reduceri

Casele de marcat self checkout ar putea fi taxate. Clienții vor beneficia de reduceri

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2023   •   13:45
Casele de marcat self checkout ar putea fi taxate. Clienții vor beneficia de reduceri

Intenția guvernului de a impune o taxă pe casele de marcat a stârnit un val de reacții negative din partea magazinelor.

Însă propunerea îi vizează și pe clienții care își vor scana singuri produsele, aceștia urmând să beneficieze de reduceri. 

În timp ce un hypermarket a anunțat că vrea să renunțe la casele de marcat self-pay, un alt lanț de magazine vrea să înlocuiască toate casele de marcat cu cele de tip self checkout. Clienții vor fi îndrumați de angajați ai supermarketurilor pentru a-și scana singuri cumpărăturile, scrie antena3CNN

Executivul vrea să modifice Codul Fiscal pentru a impune taxe pe fiecare casă de marcat sellf pay. Astfel că magazinele ar trebui să plătească, pentru fiecare casă de marcat, taxe și impozite echivalente cu salariu minim pe economie, care a fost stabilit la 3.000 lei brut/lună. 

Totodată, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, spune că este de acord cu introducerea acestei taxe doar dacă banii vor fi folosiți pentru formarea profesională a românilor în meseriile viitorului. Tendința economică la nivel mondial este de înlocuire a unor meserii cu sisteme automatizate, astfel că mulți angajați își vor pierde locurile de muncă. 

Piața globală a sistemelor de self checkout a ajuns la 3,90 miliarde de dolari în 2021 şi se estimează că va crește la peste 17 miliarde de dolari până în 2030.

 

×