Vatra Satului este numele unui viitor ansamblu rezidenţial care va arăta identic cu o aşezare bucovineană din secolul al XIX-lea. Casele care se vor construi la Suceviţa vor fi văndute la licitaţie.
Pe un teren de 12 hectare, situat la numai 500 de metri de Mănăstirea Suceviţa se va construi un minicartier rezidenţial cu 25 de case, un conac şi o bisericuţă. Ansamblul se vrea o replică identică a unui sat bucovinean de la sfărşit de secol al XIX-lea, care să reinvie trecutul, tradiţiile şi spiritul acestor meleaguri. Casele vor arăta pe dinafară exact ca in urmă cu un secol, insă in interior vor avea toate dotările, inclusiv televiziune prin cablu şi conexiune la internet. "Am finalizat studiul de fezabilitate, care a costat 300 de milioane de lei, iar acum suntem in faza in care căutăm finanţare", a declarat Ioan Onufrei, primarul comunei Suceviţa. El a precizat că Vatra Satului va costa in jur de 4-5 milioane de euro, bani pe care intenţionează să-i obţină fie de la bănci, fie de la investitori. Casele vor fi scoase la vănzare prin licitaţie, a precizat Onufrei.
TURISM. Suceviţa este o zonă turistică apreciată atăt de turiştii romăni, căt şi de cei străini. "Comuna cu numai 2.870 de locuitori oferă circa 1.300 de locuri de cazare in 500 de pensiuni şi hoteluri", spune Corina Pănculescu, preşedintele Asociaţiei pentru Turism şi Dezvoltare Economică Locală.
Aici există trei hoteluri de patru stele - Popasul Bucovina, Plai de Dor şi Hotel Sofia. Preţurile unei nopţi de cazare intr-o cameră cu două paturi variază intre 50 şi 130 de lei, in funcţie de clasificarea pensiunii sau hotelului. Localitatea s-a bucurat in ultimii doi ani de vizita Prinţului Charles, care a dormit intr-una din vilele de lemn de la Popasul Bucovina, dar şi de cea a vicepreşedintelui Bundestagului, Anke Funchs, care a venit la Pensiunea Arina. Locul este vizitat de numeroşi străini care vin cu rulotele sau cu maşinile: olandezi, francezi, germani, austrieci.
Atracţii
Dacă vii in Suceviţa simţi nevoia să vorbeşti in şoaptă ca să nu tulburi liturghia, spun localnicii. Ei ştiu că turiştii vor să fugă de lume şi caută linişte şi aer curat, de aceea se străduiesc să păstreze satul căt mai aproape de tradiţie, fiind principala lor sursă de venit. Au făcut insă şi căteva investiţii, pentru ca oamenii să se simtă bine aici. Există un teren de tenis pe zgură cu instalaţie nocturnă şi o părtie de schi de 300 de metri dotată cu miniteleschi. Printre proiectele primăriei mai există construirea unei telegondole şi marcarea a peste 20 de trasee turistice, care vor permite excursii pe jos sau cu
bicicletele.