x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât costă să-ți faci casă la periferie

Cât costă să-ți faci casă la periferie

27 Aug 2018   •   09:20
Cât costă să-ți faci casă la periferie

Din ce în ce mai mulţi orăşeni îşi vând apartamentele la bloc pentru a-şi construi o casă pe pământ în localităţile limitrofe marilor oraşe. Bugetul mediu pentru ridicarea unei locuinţe de la zero este de 56.000 de euro, fără costul terenului. Calculul ia în considerare varianta preferată de majoritatea oamenilor din clasa medie – structură de cărămidă, cu o suprafață desfășurată de 120 mp şi o suprafață utilă de aproximativ 85 de mp. La această sumă trebuie adăugat costul terenului, care diferă de la o localitate la alta.

 

Specialiştii recomandă celor aflaţi în căutarea unui teren ca suprafața acestuia să fie de cel puțin două ori mai mare decât amprenta la sol a casei ce se doreşte a fi construită. Nu este indicat ca terenul să fie cumpărat fără să aibă un certificat de urbanism. Acesta indică valoarea maximă a procentului de ocupare a terenului și a coeficientului de utilizare a terenului, precum și regimul de înălțime a constucției.

LOTUL DE TEREN. Preţurile parcelelor sunt prohibitive, în Bucureşti, pentru majoritatea celor care doresc să își construiască o casă şi din acest motiv cererea se mută către localitățile din județul Ilfov. Unele dintre cele mai căutate zone sunt Ștefănești, Pantelimon, Berceni, Domnești, Chitila sau Otopeni. Prețul pe mp diferă în funcție de localizare și proximitatea față de mijloacele de transport în comun și prezența utilităților.

PROIECTAREA. Faza de proiectare este una dintre cele mai importante, deși mulți îi percep doar rolul estetic. Proiectantului îi revine sarcina de a elabora proiectul tehnic complet, detaliile de execuție verificate cu un expert MLPAT, proiectele de instalații sanitare, termice și electrice, documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construcție și devizul estimativ cu necesarul și cantitățile de materiale prevăzute în proiectul tehnic. Un preț mediu pentru servicii de proiectare se situează între 12-20 euro/mpc + TVA, potrivit Welcome Home, agenție de project management imobiliar adresată persoanelor fizice.

AVIZELE & AUTORIZAȚIA DE CONSTRUCȚIE. Pentru a depune documentaţia necesară autorizaţiei de construcţie sunt necesare avize de la mediu, electricitate, gaze, precum și avizul sanitar. Acestea costă între 150-250 de lei. Pentru autorizația de construcție se ia în calcul un procent din valoarea de construcție a casei, așa cum a fost definită de proiectant.

CONSTRUCȚIA PROPRIU-ZISĂ. Colaborarea cu o firmă de construcții este de preferat, pentru controlul calității și obținerea unui certificat de garanție. Pentru o casă pe structură de cărămidă, stadiul la alb, cu finisaje standard, prețurile variază între 300-350 euro/mpc + TVA. După desemnarea antreprenorului, se semnează un contract de antrepriză între cele două părți și, în general, lucrările se desfăşoară în trei etape. Prima fază este organizarea de șantier, turnarea fundației și a structurii şi presupune achitarea a 30% din valoarea contractului. Cea de a doua etapă presupune ridicarea casei la gri, semifinisată, precum şi placările interioare și exterioare finalizate, tâmplăria, geamurile și ușile exterioare, șape, trasee electrice, termice și sanitare și acoperișul. Costurile se ridică la 40% din valoarea contractului.

Ultima etapă este construcţia casei la alb, complet finisată la interior: gresie, faianță, parchet, prize, întrerupătoare, corpuri sanitare, calorifere, uși interioare. Această fază presupune achitarea restului de 20% din valoarea contractului.

BRANȘAMENTELE. Racordarea la rețeaua de electricitate se face încă din faza de șantier și presupune o taxă provizorie de aproximativ 1.500 de lei, precum și un abonament anual. Racordarea finală costă aproximativ 3.500-4.000 de lei.

Prețul pentru racordarea la apă și canalizare este între 2.500-3.000 euro și poate crește în funcție de distanța până la rețeaua de canalizare.

Racordarea la rețeaua de gaze se poate face după recepția casei și presupune un cost de aproximativ 3.000 de lei până la poartă.

PEISAGISTICA. Presupune amenajarea gardului și a curții cu gazon și pavele până la proiecte elaborate cu vegetație complexă – flori, arbori sau iaz. Un pachet de bază pentru o curte de 300 de mp ce presupune gard, gazon și pavele se poate situa între 3.000-4.000 de euro, TVA inclus.

 

Cel mai ieftin şi cel mai scump teren

Lot de 400 mp Preţ total (€)

Ştefăneşti - NE de Bucureşti 20.000

Pantelimon - E de Bucureşti 16.000

Comuna Berceni - S de Bucureşti 10.000

Domneşti - V de Bucureşti 12.000

Chitila -NV de Bucureşti 22.000

Otopeni - N de Bucureşti 40.000

 

Cost construcţie casă cu suprafața desfășurată de 120 mp (€)

Proiectare 2.000

Avize & autorizație de construcție 589

Construcție la alb 46.410

Branșamente - electricitate, gaze, apa & canal 4.100

Peisagistică - gard, gazon, pavele 3.700

Total 56.799

×