România va fi o ţară bătrână peste 20 de ani, din trei locuitori, unul va fi vârstnic. Asta va frâna puternic economia, mai ales că şi numărul populaţiei active se va reduce dramatic, ca urmare a scăderii natalităţii şi a emigrării.
Pensionarii nu vor mai avea nevoie de credite, ci mai degrabă de economii, fapt ce-şi va pune serios amprenta asupra economiei, iar băncile îşi vor schimba modelul de afaceri, a explicat Radu Crăciun. Acesta a mai spus că şi banii din economie vor scădea, şi a dat exemplul fondurilor de pensii facultative, care nu vor mai putea pompa banii în economie, pentru că va trebui să li-i dea pensionarilor care vor avea nevoie de ei. Pensia de la stat va scădea cu 30-40%. Fenomenul de îmbătrânire coincide cu cel al scăderii populaţiei din România. Dacă la Re cens ă - mântul din 1992 se înregistrau 23 de milioane de români, ul tima numărătoare naţională a arătat că populaţia a scăzut la 19,8 milioane. Dacă trendul des - cendent se va menţine, peste 50 de ani, ţara noastră ar putea avea puţin peste 14 milioane de locuitori, arată calculele.
Avem nevoie, în primul rând, de o creştere economică sănătoasă, nu prin consum, aşa cum se întâmplă în prezent, ci prin investiţii în infrastructură, afaceri şi crearea de noi locuri de muncă. Radu Crăciun, economist-şef BCR
În 2030, România va fi în clasamentul celor mai îmbătrânite 15 ţări din lume, potrivit unui studiu realizat de Roland Berger.
Salariaţii de astăzi, în special cei cu vârste de până în 40-45 de ani, au de ce să-şi facă griji în privinţa pensiei pe care o vor lua atunci când vor trebui să se retragă de pe piaţa muncii. Studiile arată că, peste 20 de ani, pensia va fi cu 30-40% mai mică, pentru că România va avea 2,5 pensionari la un angajat, în comparaţie cu raportul de unu la unu din prezent, potrivit lui Radu Crăciun, economistul-şef al BCR. În primul trimestru din 2015, pensia medie lunară a fost de 890 de lei, potrivit datelor de la Statistică. Adică în jur de 200 de euro. Asta înseamnă că, peste 20 de ani, pensia medie va fi de numai 120-140 de euro, deci cu 60-80 de euro mai puţin decât astăzi, când oricum este foarte mică.